Składniki:- korzeń selera (po obraniu 50 dag)
- marchew (po obraniu 20 dag)
- 25-30 dag pieczarek
- 1 puszka białej fasoli
- 2 łyżki oleju
- 10 dag masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1-2 łyżeczki suszonych zmielonych grzybów
- 5 jajek
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Cebulę opieramy i kroimy w drobna kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule i warzywa przekładamy do garnka, dodajemy zmielone grzyby, bulion i masło. Dusimy pod przykryciem ok 15 min aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i smażymy na oleju do odparowania płynu. Również studzimy.
Fasolę odsączamy, przelewamy bieżąca wodą i blindujemy na gładka masę.
w dość dużej misce łączymy wszystkie składniki, doprawiamy sosem sojowym i pozostałymi przyprawami.
Foremki keksówki wykładamy papierem do pieczenia (lub używamy gotowych foremek aluminiowych). Foremki napełniamy powstała masą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 st C. Pieczemy 1 godzinę 15 minut.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepszy jest następnego dnia gdy dokładnie stępieje.