Rozgrzewające, bogate w smaku dania jednogarnkowebędą królować na jesiennych stołach. na pewno u mnie. Zaraz po tym przepysznym curry zabrałam się za przyrządzanie kolejnej sycącej i przepysznej potrawy, jaką jest moje ulubione leczo. Tutaj w głównej roli wystąpiła dynia, którą uwielbiam. To ciekawe połączenie zawładnęło sercem moim, jak i uczestników jednych z warsztatów, które miałam okazję prowadzić. Nie mogliśmy zdecydować, czy burgery z buraków, czy właśnie to leczo było daniem dnia. Oczywiście tego obie potrawy zostały zjedzone w kilka godzin, więc zaraz następnego dnia przygotowałam to leczo raz jeszcze, z myślą o jesieni oraz zimie, które zbliżają się wielkimi krokami. Warto mieć w zanadrzu kilka kolorowych i pachnących dań, aby w razie potrzeby sięgnąć po domowy wyrób. To o wiele lepsze wyjście, niż sklepowe gotowce.
Leczo z dyni jest jednocześnie pikantne i słodkie. Papryki, cukinia i bakłażan to związek idealny i wcale nie jest w nim tłoczno. Gęsty przecier pomidorowy i część rozgotowanej dyni stanowi świetną bazę, a połączenie aromatycznych przypraw potrafi zawrócić w głowie. To leczo moim zdaniem miażdży. Trzeba je zrobić!
Wegetariańskie leczo dyniowe
Z papryką, cukinią, bakłażanem i pieczarkami
*Scroll down for English version*
Składniki:
1/2 dyni hokkaido;
3 - 4 papryki w różnych kolorach;
2 cebule;
2 małe cukinie;
2 małe bakłażany;
ok. 400 g pieczarek;
500 ml przecieru pomidorowego;
4 - 6 ząbków czosnku;
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, chili lub pieprz cayenne, lubczyk i natka pietruszki.
Przygotowanie:
W dużym garnku podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki na niewielkiej ilości oleju. Można też poddusić je na wodzie. Dorzucić obraną i pokrojoną w drobną kostkę dynię i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Wrzucić do garnka pokrojoną paprykę, przecieri dusić pod przykryciem do momentu zagotowania. Następnie dodać cukinię, bakłażan, doprawići gotować na wolnym ogniu ok. 20-30 min, aż warzywa zmiękną. Podawać na ciepło jako dodatek do ryżu, tłuczonych ziemniaków czy pieczywa, bądź jako osobne danie. Można pasteryzować.
Smacznego!
***
Jeżeli zdecydujesz się wypróbować ten, lub któryś z moich pozostały przepisów, sfotografuj go i wyślij do mnie, aby zdjęcie mogło dołączyć do galerii zdjęć czytelników! Czekam na Twoje pyszne kadry pod adresem oatmealandfigs@op.pl, bądź oznacz mnie na Instagramie!
Preparation: In a large saucepan, frythe chopped onionandmushroomsin a smallamount of oil. Alternatively,you can stewthem inwater.Throwpeeled and cutinto small cubespumpkinandsimmer coveredfor about 15minutes.Tossinto the potchoppedpeppers, pureeandsimmer covereduntilboil. Then add thezucchini,eggplant, seasonandsimmerapprox.20-30 minutes,until the vegetablesare tender.Serve hotas an addition torice, mashedpotatoes orbread,oras a separatedish.You canpasteurize it.
Witajcie. Dzisiaj proponuję Wam lekki przepis, który nadaje się także dla wegetarian. Dzięki przyprawom nawet nie poczujecie, że moje leczo nie zawiera kiełbaski
Wegetariańskie curry z dynią, papryką i orzechami
Wegetariańskie curry z dynią, papryką i orzechami nerkowca.
Wegetariańskie curry z dynią, papryką, a do tego dorzucone orzechy nerkowca to mój sposób na pierwsze jesienne dni. Curry to jedno z mich ulu...
Dzisiaj mam dla Was przepis na leczo wegetariańskie, czyli z leczo z warzyw bez mięsnych dodatków. To wersja leczo jarskiego i wyjątkowo pyszna. Pyszna, zdrowa, kolorowa, do podania z chlebem pieczonym, z ziemniakami z makaronem /to preferencje mojego ...
Leczo ma wiele odmian może być wegetariańskie lub z mięsem, z dowolnymi warzywami i dodatkami dobranymi według gustu. Ja postanowiłam postawić na dietetyczne leczo, które warto zjeść np. z kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 30 minut Składniki:...
Październik to miesiąc dyni, dlatego gorąco polecam wam przepis na dynię w sosie curry. Dzięki temu wegetariańskiemu przepisowi z pewnością pokochacie to warzywo:)
Połączenie kremowej dyni z pikantnym aromatycznym curry
Rozgrzewające, bogate w smaku dania jednogarnkowe będą królować na jesiennych stołach. na pewno u mnie. Zaraz po tym przepysznym curry zabrałam się za przyrządzanie kolejnej sycącej i przepysznej potrawy, jaką jest moje ulubione leczo. Tutaj w głównej ...