Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Nigra w kuchni
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
151
Kategorie
61
Soczewica w sosie pomidorowo śmietanowym
500g zielonej soczewicy1 duża czerwona cebula2 puszki krojonych pomidorów4 łyżki oliwy z oliwek3 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego3 łyżeczki curry1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej3/4 łyżeczki chillikubeczek śmietany 22 %sól S...
Nigra w kuchni
Na obiad
,
Bez mięsa
,
Jeden Garnek
,
Małe dania i przekąski
,
Pomidory
,
Strączki
Boczniak klasyczny
1 opakowanie/500g boczniaków4 ząbki czosnku1 pęczek natki pietruszki3 łyżki oliwy1 łyżeczka masłaczarny, grubo mielony pieprzsólNa rozgrzaną patelnię wlałam oliwę i po 2-3 minutach zmniejszyłam gazi wrzuciłam wyciśnięty czosnek i połowę nat...
Nigra w kuchni
Na obiad
,
Bez mięsa
,
Jeden Garnek
,
Małe dania i przekąski
,
Grzyby
Zielona sałatka z ziemniakami
6 dużych ziemniaków1 duża garść rukoli1 pęczek tajskiej bazylii1 opakowanie kiełków brokuła, 50g1 średniej wielkości czerwona cebula4 łyżki oliwy z oliweksok z połowy cytrynykilka kropel octu winnegopieprz czarnysólZiemniaki ugotowałam w łupinach, wyst...
Nigra w kuchni
Małe dania i przekąski
,
Ziemniaki
Placek z jabłkami
6 dużych jabłek, ja wybrałam kwaśną szarą renetę5 dużych jajek1,5 szklanki mąki1/2 szklanki oleju rzepakowego1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 torebka cukru wanilinowego1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżeczki ...
Nigra w kuchni
Owoce
,
Ciasta i ciasteczka
,
Jabłka
,
Desery
Szparagi z batatem w posypce orzechowej
1 wiązka zielonych szparagów1 duży batat1 filiżanka nerkowców1 filiżanka startego pecorino romanooliwa z oliwek, sól, pieprzSzparagom odłamałam końcówki, batata obrałam i pokroiłam na kawałki długościi szerokości szparagów. Ułożyłam warstwami, każdą z ...
Nigra w kuchni
Na obiad
,
Jeden Garnek
,
Małe dania i przekąski
,
Ziemniaki
,
Szparagi
Gryczotto grzybowe
750g pieczarek40g podgrzybków200g sera dziugasa2 cebule1,5 szklanki kaszy gryczanej4 szklanki wody3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka gałki muszkatołowej pieprzPodgrzybki namoczyłam w miseczce zalewając 1 szklanką ciepłej wo...
Nigra w kuchni
Bez mięsa
,
Jeden Garnek
,
Grzyby
,
Kasza
Sałatka owocowa
3 grube plastry świeżego ananasa2 gruszki3 kiwi1 pomarańczaniewielka kiść czerwonych winogron1 dojrzałe mango1 duży pęczek miętysok z połówki cytrynyopcjonalnie:1 kieliszek białego półwytrawnego wina1 łyżka miodu akacjowegoWszystkie owoce umyłam,...
Nigra w kuchni
Bez mięsa
,
Jeden Garnek
,
Małe dania i przekąski
,
Dodatki
,
Owoce
,
Desery
Rurki z cukinią i mascarpone
1 duża cukinia2 ząbki czosnku2 kopiaste łyżki mascarpone3 łyżki oliwy1 pęczek koperku sól, czarny pieprz250 g makaronuCukinię umyłam i starłam na drobnej tarce razem z czosnkiem. Gdy na patelni rozgrzała się oliwa wrzuciłam cukinię i czosnek i mi...
Nigra w kuchni
Na obiad
,
Bez mięsa
,
Jeden Garnek
,
Kluski i makarony
,
Cukinia
Gnocchi w zielonym kremie z natki i awokado
500g gnocchi lub kopytek1 małe dojrzałe awokado1 pęczek natkiok 120 g twardego koziego sera3 ząbki czosnkuoliwa z oliweksólDo blendera wrzuciłam obrane i pokrojone niedbale awokado, natkę, czosneki ciut oliwy. Miksowałam dodając co jakiś czas nie...
Nigra w kuchni
Na obiad
,
Bez mięsa
,
Jeden Garnek
,
Kluski i makarony
Ryżowy orient ekspres
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki3 łyżeczki curry2 łyżeczki kminu rzymskiego1 łyżeczka kurkumy1 czerwona papryka3 plastry świeżego ananasa1 duży pęczek kolendry1 cebula ryż arboriosól2-3 łyżki oliwy z pestek winogronNa głębokiej patelni ...
Nigra w kuchni
Na obiad
,
Bez mięsa
,
Jeden Garnek
,
Owoce
,
Papryka
,
Ryż
Mule w białym winie
1 kg świeżych muli2 średniej wielkości cebule4 ząbki czosnku1 pęczek natki180g masła300ml białego wytrawnego winapieprz i sólbagietka do maczania w winnym sosieMule wrzuciłam do miski z zimną wodą, umyłam i sprawdziłam czy wszystkie są zamknięte ( lekk...
Nigra w kuchni
Na obiad
,
Jeden Garnek
,
Owoce morza
Słodka tarta z burakami i jabłkami
300g mąki200g zimnego masła200g cukru2 jajka250g serka ricotta1 żółtko2 łyżeczki cukru2 jabłka2 ugotowane buraki2 kopiaste łyżki płynnego miodusok z połówki cytryny2 łyżeczki cynamonuZ mąki, masła, jajek i cukru zagniotłam kruche ciasto którym wyłożyła...
Nigra w kuchni
Owoce
,
Ciasta i ciasteczka
,
Jabłka
,
Buraki
,
Słodkie
Kolorowe poduchy z portobello i lubczykiem
2 bataty1 burak1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki maki gryczanej2 jajka1 pęczek lubczyku3 czerwone średniej wielkości cebule6 dużych grzybów portobello2 łyżki masłaolej z winogron, sól i pieprzBataty i buraka ugotowałam w łupinach, ostudziłam i obrał...
Nigra w kuchni
Na obiad
,
Bez mięsa
,
Grzyby
,
Kluski i makarony
,
Ziemniaki
,
Buraki
Mocny bąbel
porcja na jeden kieliszek: 40 ml tequilisok z połówki małej cytryny2 kostki lodukilka mrożonych malinproseccoDo szejkera wlałam sok z cytryny, wrzuciłam lód, maliny i wlałam tequilę. Wymieszałam i przelałam do dużego kieliszka. Dopełniłam prosecc...
Nigra w kuchni
Płynne fantazje
Świąteczny makowiec z jabłkami
400g mielonego maku (gotowy, sypki do kupienia w dużych sklepach)6 łyżek miodu240g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno pokrojonej80ml likieru pomarańczowego200g płatków migdałowych6 jajek3 duże jabłka3 łyżki mąki200g miękkiego masładodatkow...
Nigra w kuchni
Ciasta i ciasteczka
,
Jabłka
,
Boże Narodzenie
,
Bakalie
Pomarańczowa masa makowa
400g mielonego maku (gotowy, sypki do kupienia w dużych sklepach)6 łyżek miodu240g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno pokrojonej80ml likieru pomarańczowego200g płatków migdałowychDo garnka wlałam mleko, dodałam miód, likier, skórkę, płatki...
Nigra w kuchni
Dodatki
,
Boże Narodzenie
,
Bakalie
←
Poprzednia
4
5
6
7
8
Następna
→