Marchewkę uwielbiam w każdej postaci i podejrzewam, że nie jestem w tym odosobniona:) To pyszne warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, określanej mianem witaminy młodości. Ma dodatkowo dużo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu oraz jodu. Potas sprawia, że nasza skóra jest bardziej jędrna oraz gładka. Zawarty w marchewce karoten powoduje, że skóra ma piękny kolor oraz przeciwdziała zmarszczkom. Dodatkowo marchewka działa przeciwbakteryjnie i chroni nasz układ odpornościowy. Zawarta w niej witamina A wpływa też korzystnie na nasze oczy, zaleca się jej codzienne spożywanie w szczególności osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem.
źródło: google.com
Można by tak wymieniać jej dobroczynne działanie bez końca, ale chyba lepiej po prostu sięgnijmy po soczyście pomarańczową marchewkę do naszych lodówek i oddajmy się jej konsumpcji lub jeszcze lepiej przygotujmy pyszną zupę marchewkową z dodatkiem imbiru i soku z pomarańczy, które razem się świetnie komponują.
Składniki:
-1,5 l wywaru bądź bulionu warzywnego (przepis możecie znaleźć tutaj) -1 kg marchewki
-sok z jednej pomarańczy, oraz starta skórka na drobnych oczach
-ok. 4 cm kawałek imbiru
-2 cebule
-2 łyżki masła
-olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju np. z pestek winogron i masło. Wrzucamy o tego cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy aż do czasu gdy się zeszkli.
2. Obraną i dokładnie umytą marchew kroimy w póltalarki, obrany imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Dodajemy do cebuli.Podsmażamy przez ok. 10 minut.
3. Do garnka wlewamy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz startą skórkę z pomarańczy.
4. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy prze ok. 15 minut.Po tym czasie miksujemy wszystko dokładnie przy pomocy blendera. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, możemy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!