>Składniki:1l białej mąki pszennej, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 jajo kurze, 62,5ml białego cukru, 0,5 łyżeczki soli morskiej oraz 250ml krowiego mleka 3,2% i 25g świeżych drożdży + 1 rozmącone jajo kurze
>Wykonanie:Przesianą mąkę w misie wymieszaj ze solą i cukrem, wsyp cukier, rozetrzyj weń drożdże, po czym to zalej połową letniego mleka, zamieszaj lekko do powstania zawiesistej konsystencji i tak pod nakryciem lnianej ściereczki pozostaw w miejscu ciepłym na ok.20min – do aktywnego już rozczynu dodaj rozmącone z olejem jajo oraz resztę przesianej mąki i całość wyrób na jednolicie gładką, elastyczną miękką i niekleistą kulę ciasta; pod ściereczką j/w pozostaw na ok.2godz, do podwojenia objętości – ponownie krótko zagnieć i dzieląc na jednakie kawałki, sformuj jednakie długie równomiernej grubości wałeczki, które to odpowiednio zaplataj (
jak koszyk wiklinowy) na przygotowanej misie o średn.18-20cm, odwróconej do góry dnem, pokrytej srebrną folią do pieczenia i lekko posmarowanej olejem; z trzech wałków zapleć warkocz, mocno zalepiając końce i ‘przewieś’ go przez środek wierzchu drugiej przygotowanej j/w misy (
to będzie rączka koszyczka) – postaw obie misy na pokrytej papierem do pieczenia blasze i tak pozostaw na ok.20min ostatniego wypulchniania – pędzlem dokładnie pozmaruj ciasto rozmąconym jajem i wstaw do rozgrzanego już do temp.180C piekarnika; piecz ok.25min, do chwili ładnego przyrumienienia wierzchu oraz suchości środka.
Gotowe części koszyczka pozostaw w miejscu chłodnym na pewien czas, do zupełnego ostygnięcia, po czym ostrożnie zdejmij z mis, usuwając srebrną folię – za pomocą cienkich wykałaczek przymocuj odpowiednio ‘warkocz-rączkę’ koszyczka do podstawy, i gotowe!