> Składniki:(ciasto) 100g białej mąki pszennej, 110g masła (
przepis na blogu), 3 jaja kurze, 110g białego cukru, 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy w proszku, 1 łyżka koniaku i szczypta soli morskiej + 230g ciemnej gorzkiej czekolady oraz 100g podłużnych biszkoptów ‘lady fingers’ (
przepis na blogu) i mieszanka 1 łyżeczki kawy j/w z 83,3ml zwykłej wody do nasączenia
(masa serowa) 210g krowiego białego serka kremowego (
przepis na blogu), 2 żółtka jaj kurzych, 2 łyżki cukru pudru i parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii (
przepis na blogu)
>Wykonanie:(masa serowa) serek zmiksuj z resztą podanych składników do jednolitej gęstawej konsystencji i na razie odstaw na bok;
(całość) posiekaną czekoladę z masłem i kawą odpowiednio w żaroodpornej misie stop metodą tzw. ‘kąpieli wodnej’, po czym odstaw do ostygnięcia – zmiksuj z ubitą już pulchną jasną masą jaj z cukrem, a następnie także z alkoholem oraz z mieszanką składników suchych, krótko do połączenia – większość uzyskanej jednolicie gładkiej, na poły gęstawej masy ciastowej przełóż/wylej równomiernie na dno pokrytej papierem do pieczenia formy; wygładź wierzch, porozkładaj nasączone mieszaniną kawową biszkopty, a następnie wyłóż warstewkę przygotowanej j/w masy serowej – na koniec gdzieniegdzie porób ‘kleksy’ z reszty surowego ciasta i za pomocą widelca porób ‘esy-floresy’ – wstaw do rozgrzanego już do temp.170C piekarnika i piecz ok.20-25min, do chwili ścięcia oraz wyrazistego przyciemnienia wierzchu.
Gotowe brownie odstaw w miejsce chłodne na pewien czas, by całkiem ostygło przed pokrajaniem.