>Składniki:(ciasto) 600-630g białej mąki pszennej, 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego), 1 białko jaja kurzego, 0,5 łyżeczki białego cukru, 1 łyżeczka soli morskiej oraz 300ml letniej wody (bądź krowiego mleka 3,2%) i 20-25g świeżych drożdży (wierzch) 1 żółtko jaja kurzego i 3 łyżki krowiego mleka 3,2% >Wykonanie: Drożdże w szklanej misie rozetrzyj z cukrem, zalej lekko ciepłym mlekiem, po czym wymieszaj z resztą podanych składników mokrych, do jednolitości – wyrób z mieszanką składników suchych na jednolicie gładką, plastyczną i miękką kulę ciasta; nakryj szczelnie lnianą ściereczką i pozostaw w miejscu ciepłym na ok.60min, do podwojenia objętości – ponownie krótko zagnieć, podziel na 4 równe części i z każdej uszczknij nieco ciasta formując je w kulkę wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego; większe kawałki kolejno spłaszczając w niewielkie krągłe placki, parokrotnie brzegi każdego podwijając do środka jak sakiewki, sformuj na koniec także w kule – porozkładaj złączeniem do dołu na pokrytej papierem do pieczenia blasze z zachowaniem większych odległości; rozłóż także mniejsze kulki i tak wszystko pozostaw j/w na 30min ostatniego wypulchniania – za pomocą pędzla duże kulki dokładnie posmaruj rozmąconym z mlekiem żółtkiem, niezwłocznie na szczytach, na samym środku, doklejając po 1 mniejszej kulce-‘gałce’ – wstaw do rozgrzanego już do temp.190C piekarnika i weń przetrzymaj ok.20-30min, do chwili wyrazistego przybrązowienia wierzchów i pełnej suchości środków ciasta. Gotowe miseczki chlebowe ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań odstaw na całą noc do zupełnego ostygnięcia, ‘odparowania’ i ‘związania’ – dnia kolejnego ostrym nożykiem zetnij wierzchy-‘pokrywki z gałką’, wydrąż środki bułek usuwając nieco miękiszu (nie przy samej skórce!), po czym nalawszy porcję gorącego żuru (ew. innej zupy, np. gulaszu), nakrywszy ‘pokrywką’, od razu serwuj!
Już po raz kolejny mam ogromna przyjemność dołączyć do akcji pieczenia chleba z okazji Światowego Dnia Chleba. Jak co roku wybór nie jest łatwy, bo czym uczcić ten wyjątkowy dzień. W tym roku postanowiłam podzielić się z wami wspaniałym i zaraz...
W zeszłym roku po raz pierwszy samodzielnie przygotowaliśmy chlebki do żurku na wielkanocne śniadanie. Co prawda zajmuje to trochę czasu, o który ciężko w przedświątecznym zamieszaniu. Niemniej warto go trochę wygospodarować dla tych chrupiących, lekki...
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Na blogu znajdziecie moje dwa przepisy na żurek, jeden - na żurek na białej kiełbasie i drugi - żurek z nutą chrzanu. W tym roku postanowiłam żurek podać w miseczkach z chlebka. Wielokrotnie na zdjęciach ...
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora na kolejny wielkanocny przepis Chleb do żurku. Jednym z obowiązkowych dań wielkanocnych w naszym domu jest żurek. Od kilku już lat podajemy go w chlebowych „miskach”. Podam więc Wam przepis na d...
Ten tydzień był dla mnie ciężki. Ostatnio za dużo złych rzeczy się dzieje, jakoś nie mogę wyjść na prostą. Mój komputer okazał się nie do naprawy, więc trafił na złom. A ja? Znowu mam nieplanowany wydatek, który mnie nie cieszy, wręcz przeciwnie. Ech ż...
Był już owsiany zakwas na żurek, miseczki chlebowe na kefirze, więc teraz odpowiednia chwila na przepis na żurek. Żadna torebka nie zastąpi smaku prawdziwej zupy i tak właśnie również jest w tym przypadku. Żurek to zupa u nas w domu, którą zajadamy się...
Coraz więcej przepisów wpasowujących się w Święta Wielkanocne. Ja dzisiaj wam również chciałabym przedstawić moją kolejną propozycję, którą są miseczki chlebowe na kefirze. Już raz piekłam miseczki chlebowe, ale te wydają mi się lepsze. Utrzymują śwież...
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pieczywo i różne wytwory podobne Dobrze, że nie pracuje w piekarni, bo pewnie bym wszystko wyjadała. Staram się w domu jak najwięcej piec sama, ale ciągle się uczę i jest to dla mnie nie małe wyzwanie. Wspominałam Wam ...