>Składniki:(ciasto) 600-630g białej mąki pszennej, 2 łyżki oliwy z oliwek (
lub oleju rzepakowego), 1 białko jaja kurzego, 0,5 łyżeczki białego cukru, 1 łyżeczka soli morskiej oraz 300ml letniej wody (
bądź krowiego mleka 3,2%) i 20-25g świeżych drożdży
(wierzch) 1 żółtko jaja kurzego i 3 łyżki krowiego mleka 3,2%
>Wykonanie:Drożdże w szklanej misie rozetrzyj z cukrem, zalej lekko ciepłym mlekiem, po czym wymieszaj z resztą podanych składników mokrych, do jednolitości – wyrób z mieszanką składników suchych na jednolicie gładką, plastyczną i miękką kulę ciasta; nakryj szczelnie lnianą ściereczką i pozostaw w miejscu ciepłym na ok.60min, do podwojenia objętości – ponownie krótko zagnieć, podziel na 4 równe części i z każdej uszczknij nieco ciasta formując je w kulkę wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego; większe kawałki kolejno spłaszczając w niewielkie krągłe placki, parokrotnie brzegi każdego podwijając do środka jak sakiewki, sformuj na koniec także w kule – porozkładaj złączeniem do dołu na pokrytej papierem do pieczenia blasze z zachowaniem większych odległości; rozłóż także mniejsze kulki i tak wszystko pozostaw j/w na 30min ostatniego wypulchniania – za pomocą pędzla duże kulki dokładnie posmaruj rozmąconym z mlekiem żółtkiem, niezwłocznie na szczytach, na samym środku, doklejając po 1 mniejszej kulce-‘gałce’ – wstaw do rozgrzanego już do temp.190C piekarnika i weń przetrzymaj ok.20-30min, do chwili wyrazistego przybrązowienia wierzchów i pełnej suchości środków ciasta.
Gotowe miseczki chlebowe ostrożnie wraz z papierem do pieczenia przenieś na kratę i nań odstaw na całą noc do zupełnego ostygnięcia, ‘odparowania’ i ‘związania’ – dnia kolejnego ostrym nożykiem zetnij wierzchy-‘pokrywki z gałką’, wydrąż środki bułek usuwając nieco miękiszu (
nie przy samej skórce!), po czym nalawszy porcję gorącego żuru (
ew. innej zupy, np. gulaszu), nakrywszy ‘pokrywką’, od razu serwuj!