>Składniki: 300ml (
ok.210g) białej mąki pszennej, 210g miękkiego masła (
przepis na blogu), 4 jaja kurze, 300ml (
ok.120g) białego cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia + 2 x niepełne 250ml mielonych orzechów włoskich (
wcześniej podprażonych)
>Wykonanie:
Masło w misie z cukrem rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym nieprzerwanie ucierając dalej, z wolna dodawaj kolejno jaja, mielone orzechy oraz mieszankę reszty składników suchych z przesianą mąką – uzyskaną jednolitą na poły gęstawą masę ciasta przełóż równą warstwą do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy o wym.22x12cm – wierzch wygładziwszy, wstaw do rozgrzanego już do temp.160C piekarnika i weń przetrzymaj ok.50-60min, do chwili ładnego wypulchnienia ciasta, wyrazistego przybrązowienia wierzchu oraz suchości środka (nie przesusz!).
Gotową babkę po ok.10min przestygania ostrożnie wyłóż z formy na kratę i nań odstaw na parę godzin w miejsce chłodne, do ostygnięcia i dobrego ‘związania się’ ciasta przed pokrajaniem.