Rewelacyjna, nieskomplikowana i bardzo szybka w przygotowaniu. Dressing jest bardzo aromatyczny, przerażała mnie w przepisie ilość soku z cytryny i przypraw, ale wszystko łączy się ze sobą doskonale i wspaniale smakuje. Z podanej proporcji wychodzą dwie małe porcje, jeśli chcecie zjeść ją jako samodzielne danie to dla dwóch osób od razu polecam przygotować podwójną porcję :). Znakomicie sprawdzi się również jako dodatek, zwłaszcza do dań z grilla :). Źródło.
Składniki (2 małe porcje) :
1 puszka ciecierzycy
garść zielonych lub czarnych oliwek
200 g pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
100 g sera feta
mała garść posiekanej natki pietruszki i/lub mięty
Dressing :
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Ciecierzycę przelewam na sito, przepłukuję, wrzucam do miski. Oliwki i pomidorki przekrawam na pół, dodaję do ciecierzycy. Cebulę obieram i kroję w cienkie piórka, dorzucam do miski razem z pokruszonym serem feta (można trochę zostawić do posypania wierzchu po wymieszaniu sałatki). Przygotowuję dressing : do kubeczka wlewam sok z cytryny i oliwę, dodaję rozgniecione ząbki czosnku oraz przyprawy, mieszam, wlewam do sałatki. Na koniec dodaję posiekaną natkę i/lub miętę, całość dokładnie mieszam.