Cudowny sos, który można podawać z czym kto lubi : z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Ja osobiście najczęściej wybieram ostatnią wersję :). Pieczona papryka , którą dodajemy do sosu smakuje rewelacyjnie! Choć jej przygotowanie jest odrobinę czasochłonne warto pokusić się i wygospodarować na to trochę czasu, bo właśnie ona nadaje temu sosowi niepowtarzalnego aromatu! Polecam :).
Sos :
900 ml passaty pomidorowej
3 średnie czerwone papryki
½ cebuli
2 ząbki czosnku
oliwa
bazylia, oregano, słodka papryka
sól
Pulpety (ok. 25 szt.) :
400 g mięsa mielonego wieprzowego
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
Garść majeranku
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania :
Najpierw przygotowuję sos : papryki przekrawam na pół, wydrążam gniazda nasienne, układam skórką do góry na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut (skórka powinna być czarna). Wyciągam, wkładam do siatki, szczelnie zawiązuje i pozostawiam na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmuję je, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. W garnku rozgrzewam 3 łyżki oliwy, wrzucam cebulę i czosnek, smażę przez 2 minuty, wlewam passatę, dodaję paprykę, szczyptę bazylii, oregano, słodkiej papryki i soli, mieszam, gotuję na małym ogniu przez 15 minut. Blenduję, w razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku. Przygotowuję pulpety : mięso wrzucam do miski, dodaję drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko i przyprawy, dokładnie mieszam. Rękoma formuuję małe pulpeciki. W dużym garnku zagotowuję wodę, solę, wrzucam pulpety, gotuję przez około 15 minut licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Gotowe pulpety przekładam do sosu. Podaję z makaronem.