Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Masło czy margaryna?
my healthy style
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
296
Kategorie
43
Masło czy margaryna?
Masło czy margaryna to częsty dylemat przed jakim stoi typowy Polak. Wygoda w pierwszej kolejności nakazuje margarynę, ponieważ po prostu łatwiej użyć jej w przygotowaniu kanapek. Jak jednak wygląda sprawa jeśli chodzi o aspekt zdrowotny?
Kiedyś wspominałam, że z powodu regularnych dostaw masła domowej roboty, „przymusowo” stałam się jego zwolenniczką. Warto być jednak świadomym swoich wyborów, dlatego postanowiłam zgłębić temat
.
Masło i margaryna to tłuszcze. Jak już niejednokrotnie pisałam, tłuszcze to ważny składnik diety, między innymi dlatego, że są rozpuszczalnikiem dla witamin A, D, E i K. Witaminy A i E przeciwdziałają starzeniu, zaś witamina D ma zbawienny wpływ na nasze kości. Masło zawiera te witaminy naturalnie, margaryny najczęściej są w nie wzbogacane. Moim zdaniem wszystko, co nie przekombinowane jest lepsze.
Jednocześnie wiadomo też, że tłuszcz tłuszczowi nierówny.
Przede wszystkim pochodzenie. Masło powstaje ze śmietanki, czyli jest pochodzenia zwierzęcego. Margaryna to tłuszcz roślinny. Na pierwszy rzut oka tłuszcz roślinny wydaje się zdrowszy, jeśli jednak przyjrzeć się temu bliżej, podczas produkcji margaryny płynny tłuszcz musi zostać utwardzony. Te modyfikacje znacznie obniżają jego jakość, ponieważ powstają wówczas tak zwane tłuszcze „trans”, które są nie tylko tłuszczami nasyconymi, lecz także o bardziej szkodliwej strukturze przestrzennej w porównaniu z naturalnymi tłuszczami nasyconymi.
Jest też druga strona medalu. Cholesterol, którego wszyscy boją się ze względu na sprzyjanie miażdżycy. Występuje tylko w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, czyli w maśle. Niemniej jednak warto mieć też na uwadze, iż cholesterolu nie można całkowicie wykluczyć z diety. Jest on bowiem „szkieletem” do budowy wielu hormonów w tym m.in.: hormonów płciowych, uczestniczy w tworzeniu witaminy D3 oraz kwasów żółciowych. Jak widać ma też swoją pozytywną rolę w organizmie.
W tym pojedynku zdecydowanie wygrywa masło. Z tego właśnie względu nawet gdy kończy się mój zapas i tak w sklepie sięgam po „osełkę”, a nie margarynę, nawet jeśli jest reklamowana jako super-zdrowa alternatywa. Gdy dostaję moją wielką ekologiczną porcję, kroję ją na kawałki i przechowuję w zamrażalniku. Wyjmuję tylko małe części. Dzięki temu mam zawsze świeże porcje i jak dotąd nigdy nic się nie zepsuło.
Oczywiście wszystko bez przesady i kanapka z warstwą, czy to masła, czy margaryny nie będzie już zdrowa.
A Wy co wybieracie na kanapki?
Chcecie być na bieżąco z tym co dzieje się w mojej kuchni, siłowni i nie tylko? Zapraszam do polubienia strony na Facebooku
TUTAJ
my healthy style
03 sie 15
Dieta
,
Zdrowie
Dieta
91 przepisów
Polecane przepisy
Masło orzechowe / pasta orzechowa – Big Nature
Masło orzechowe czy pasta orzechowa? Niby to samo ale podobno teraz prawidłową nazwą jest ta druga opcja. Jednak mamy nadzieję, że nie będziecie mieć nam za złe, że nadal będziemy używać również terminu „masło orzechowe”
Candy Pandas
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Bez cukru
,
Wege
,
Masło orzechowe
Masło z czosnkiem niedźwiedzim
Czosnek niedźwiedzi to pierwszy zwiastun wiosny, to pierwsza nowalijka, na którą czekam co roku. Najczęściej używam go do pasty jajecznej, dodaję do sałatek czy twarożku. Tym razem połączyłam go z masłem. Jak dla mnie to udoskonalona wersja masła zioło...
Kuchnia w formie
Śniadania
,
Pasta do chleba
,
Czosnek niedźwiedzi
,
Masło z czosnkiem niedźwiedzim
Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia
Do wypieku ciasta, potrzebne są podstawowe składniki jak: mąka, jajka, oraz tłuszcz. Ale jaki tłuszcz wybrać? To jest pytanie margarynę czy masło. Jest niepisana zasada że masło można zastąpić margaryną , ponieważ oba produkty mają taką sama proc...
Pomysłowa kuchnia
Ciasta
,
Różne
,
Rozmaitości
,
Masło
,
Jaki wybrać tłuszcz do pieczenia
,
Margaryna
,
Tłuszcz
,
Tłuszcz do pieczenia
Grzyby duszone w śmietanie
Czy zostały Wam jeszcze po świętach jakieś mrożone grzybki? Można z nich zrobić smaczny sos do kaszy czy ryżu, polecam. Składniki: mrożone podgrzybki lub inne (np pieczarki) grzyby ok 30 dag cebula masło średnio ok 2 łyżek sól i pieprz śmietan...
Gotowanie z sercem
Przekąski
,
Grzyby
,
Przepisy z grzybami
,
Soso grzybowy
Kanapka z roszponką, burakiem, serem korycińskim i prażonymi migdałami
Składniki: bułka pełnoziarnista ( u mnie z cebulą) garść roszponki 2 plasterki sera korycińskiego 1 gotowany burak 1 czerwona cebula masło płatki migdałowe sól pieprz Buraka uprzednio ugotować. Długo się czeka, więc można ugotować parę sztuk od razu zr...
SpiekłaRodem
Wegetariańskie
,
Zdrowa żywność
,
Kolacja
,
Fit
,
Lunch
,
Danie w 15 minut
,
Przekąska
,
śniadania
,
Migdały
,
Cebula
,
Pieczywo
,
Burak
,
Roszponka
,
Kanapka
,
Ser koryciński
Ziemniaki z grilla z sosem śmietanowym
Przepyszne młode ziemniaczki z grilla, faszerowane wędzonym surowym boczkiem. Podawaj z sosem czosnkowym, jogurtowym czy z tzatziki. Do karkówki czy kiełbaski lub same. Dzisiaj polecam z sosem śmietanowym. Składniki: młode ziemniaczki masło tymianek, c...
Gotowanie z sercem
Obiady
,
GRILL
,
Przepisy na ziemniaki
,
Przepisy na grilla
,
Ziemniaki
,
Ziemniaki z grilla
Domowe masło orzechowe w 15 min
Domowe masło orzechowe Domowe masło orzechowe w 15 min Czy to możliwe? Pewnie! Wystarczą orzeszki ziemne, blender i chwila czasu by delektować się tym przysmakiem. Polecam na kanapki, do sernika, można tez przyrządzić z nim ciasteczka (przepis tutaj)...
Lady housewife
Desery
,
Porady Kulinarne
,
śniadanie
,
Know how
,
Masło orzechowe
,
Co na kanpkę
,
Orzechy ziemne
,
Przepisy bez jajek
,
Przepisy bez mleka
,
Przepisy bezglutenowe
Brownie z Oreo
Jeśli uwielbiacie czekoladę ten wypiek przypadnie Wam do gustu. Bardzo mocno czekoladowe, z dodatkiem ciasteczek Orito czy Oreo zachwyci każdego. Ciasto jest numerem jeden z czekoladowych w moim kajecie. Składniki: czekolada gorzka 2 tabliczki...
Kuchnia u Poli
Brownie
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone