Czosnek niedźwiedzi to pierwszy zwiastun wiosny, to pierwsza nowalijka, na którą czekam co roku. Najczęściej używam go do pasty jajecznej, dodaję do sałatek czy twarożku. Tym razem połączyłam go z masłem. Jak dla mnie to udoskonalona wersja masła ziołowego. Masło z czosnkiem niedźwiedzim jest idealne do grzanek czy jako dodatek do dań z grilla. Jest delikatniejszy w smaku od masła z czosnkiem.
Zastanawiam się, dlaczego nikt nie wpadł na pomysł, aby podawać go do steków, przecież to musi być doskonały mariaż! I do tego ten kolor!
Przepisy z czosnkiem niedźwiedzim:
Składniki:
- 200g masła
- ok. 100g czosnku niedźwiedziego (pół pęczka)
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Masło wyciągnij z lodówki i poczekaj aż nieco zmięknie.
- Czosnek niedźwiedzi posiekaj nożem.
- Blenderem zmiksuj masło z czosnkiem niedźwiedzim, dosól do smaku.
- Masło z czosnkiem niedźwiedzim schowaj do lodówki.