Czy przekąska może być słodka, zdrowa i prosta w wykonaniu? Oczywiście, że tak! Wysokobłonnikowe babeczki są tego najlepszym przykładem. Przygotowanie jest wyjątkowo szybkie, także sprawdzą się w razie nagłej ochoty na słodkości. Musicie ich koniecznie spróbować!
Do przygotowania 6 małych sztuk potrzebowałam:
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
łyżkę otrębów
łyżkę ksylitolu
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
dżem bez dodatku cukru
Przygotowanie:
1. Suche składniki - mąkę, otręby, ksylitol i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
2. Dodajemy jajka i całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
3. Do foremek na babeczki nakładamy po czubatej łyżeczce masy.
*jeśli wolicie wyższe babeczki po prostu nałóżcie do foremek więcej masy
4. Następnie w każdej foremce układamy po niepełnej łyżeczce dżemu.
5. Nakładamy na wierzch po łyżeczce masy.
6. Pieczemy przez ok. 15-20 min w temperaturze 180*C.
Gotowe!
Wartość energetyczna (sztuka): 69 kcal
Białko 3,3 g
Tłuszcze 2g
Węglowodany 10,5g
Chcecie być na bieżąco? Zapraszam po inspiracje na mój profil na
Facebook'u TUTAJ oraz
Instagramie TUTAJ.