CZĘŚĆ!
Kolejna akcja Vegan Hooligan Crew za mną. Tym razem event przygotowaliśmy w słodkiej wersji i serwowaliśmy pyszności takie jak: torty, tarty, placki, ciasta, ciasteczka, pralinki i puddingi. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na mój słodki deserek. Inspirację do jego stworzenia zaczerpnęłam z tajskich orientalnych smaków.
Dziś polecam ryżowo-bananowo-kokosowy deser!
Składniki: - 300g ryżu jaśminowego
- 2 puszki mleka kokosowego
- 3 banany
- otarta skórka z limonki
- kilka łyżek cukru trzcinowego
- naturalna esencja waniliowa
- sproszkowana wanilia
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonu
Wykonanie:Ryż gotujemy na mleku kokosowym cały czas mieszając aby się nie przypalił od spodu. Pod koniec dodajemy cukier trzcinowy do smaku. Gdy ryż będzie już prawie miękki, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na 15min, aby doszedł.
W drugim garnku wrzucamy pokrojone w kostkę banany, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy wanilię i sok z cytryny. Gotujemy przez 15-20min. Jeśli uznamy, że krem jest za mało słodki, dosładzamy cukrem trzcinowym.
Do pucharków nakładamy na przemian ryż i krem bananowy. Na wierzchu dekorujemy cynamonem i skórką z limonki.
SMACZNEGO DNIA!