Zapach pieczonego ciasta roznoszący się po domu... Uwielbiam... Wolny dzień, wszystko odbywa się bez pośpiechu...I miło jest na deser zjeść coś własnego:) Tym razem drożdżówki (inspiracja)- akurat z nektarynkami, z cudowną kruszonką... Zapraszam!
Składniki ( 6 bułeczek): - 250 g mąki luksusowej - ja użyłam puszystej firmy Lubella do wypieku ciast drożdżowych - 2 żółtka - 50 g masła - 30 dkg cukru - 150 ml słodkiej śmietanki 12% (użyłam łaciatej do kawy) - pół opakowania drożdży suchych - szczypta soli - owoce do środka- u mnie były to akurat 3 spore nektarynki Kruszonka: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2szklanki mąki - tej co poprzednio - 50 g masła Wykonanie: 1. Masło stopić i ostudzić. 2. Śmietanką podgrzać - ma być letnia. 3. Do większej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, sól, dodać żółtka i drożdże. 4. Wlać letnią śmietanką i stopione, wystudzone masło. 5. Ja chwilę wyrabiałam mikserem- z hakami- do lekkiego połączenia. 6. Wyrobić ciasto ręcznie- powinno być elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na bok do wyrośnięcia. 7. Przygotować kruszonkę - wszystkie składniki zagnieść do połączenia i wstawić do lodówki. 8. Z ciasta odrywać kawałki, formować w rękach okrągły placuszek, nałożyć owoce, końce zagnieść do środka. 9. Bułeczki ułożyć na blasze- ja zrobiłam troszkę odstępu, ale i tak bułeczki jak urosły to się złączyły i były odrywane:). 10. Posypać kruszonką. 11. Piec około 30 minut w 180 stopniach - sprawdzać patyczkiem. Były pyszne! Bo nie ma to jak własne przysmaki :) Smacznego!
Made in Bieszczady...czyli Bieszczady w pięciu smakach
Ciasto z masłem orzechowym i jeżynami. Niedawno piekłam murzynka z masłem orzechowym. Masło orzechowe doskonale zastępuje tradycyjne masło w wypiekach. Mogę je też jeść łyżeczką prosto ze słoika. W okresie letnim trwa nieustannie pieczenie ciast z letn...
Naleśniki nadziewane kremowym serkiem i nektarynkami, zapieczone w delikatnym sosie waniliowym. Danie dla prawdziwych miłośników naleśników :) Idealne na leniwe, weekendowe śniadanie lub podwieczorek. naleśniki: pół szklanki mąki pół szklanki mleka jaj...
Nie wiem dlaczego, ale kiedyś nie lubiłam moreli. Przepadałam za to za brzoskwiniami i nektarynkami. Od 12 roku życia regularnie z rodzicami jeździłam na baseny termalne na Węgrzech. Zwykle albo na początku maja, w okolicach startu sezonu, albo w drugi...
Nie wiem dlaczego, ale kiedyś nie lubiłam moreli. Przepadałam za to za brzoskwiniami i nektarynkami. Od 12 roku życia regularnie z rodzicami jeździłam na baseny termalne na Węgrzech. Zwykle albo na początku maja, w okolicach startu sezonu, albo w drugi...
Caprese Tradycyjna sałatka wiała mi nudą. Dodałam nektarynki, polałam słodkim winegretem. Zasmakowało latem :) A może macie ochotę na inne sałatki z owocami? np z truskawkami i kurczakiem , gruszką i rukolą albo ananasem i fetą? Apeluję R...
Tagine, czyli gulasz jagnięcy prosto z Maroko. Dzięki długiemu pieczeniu w stosunkowo niskiej temperaturze mięso jest niesamowicie miękkie i soczyste. A w połączeniu z nektarynkami, których na straganach teraz pełno? Absolutnie genialny przykład slow f...
Ciasto imbirowe z nektarynkami, idealne na zakończenie lata. Miękkie z soczystymi nektarynkami i chrupiącą migdałowo ziołową posypką, która doskonale komponuje się z imbirem i...
The post Tarta imbirowa z nektarynkami appeared first on Studio Kuchnia.
...
Lekka, letnia sałatka z nektarynkami, prosciutto, mozarellą, pomidorkami cherry i miodowym dresingiem zaserwowana na sałacie rzymskiej to idealny pomysł na piknikową przekąskę pod gołym niebem. Składniki: 3 dojrzałe nektarynki 8-10 sztuk pomidor...