Ochota na mięso.
Lubie bazować na mięsie mielonym. Daje ono mnóstwo możliwości. Mięso zawsze kupuje w całości i sama mielę w domu. Tylko dlatego, że wiem co tak naprawdę podaje na obiad. Moja mama dawniej mieliła mięso w starej metalowej maszynce. Oczywiście wymagało
to pewnego wysiłku fizycznego. Trzeba było się nakręcić korbą. Całe szczęście, że teraz mamy elektryczną maszynkę do mielenia.
Z pewnością ułatwia i uprzyjemnia pracę w kuchni. Mamy wysłużona maszynka nadal funkcjonuje. Czasem używamy jej do robienia bułki tartej.
Przechodząc do meritum sprawy: pulpeciki w sosie pieczarkowo- marchewkowym i świeżym koperkiem wyszły bardzo smaczne. Do sosu można dodać śmietanę lub jogurt naturalny. Osobiście polecam wersje z jogurtem. Jego dodatek w niczym nie obniża walorów smakowych czy wizualnych. Pulpeciki świetnie pasują z ziemniakami z wody.
Składniki:
400 g mięsa mielonego 1 jajko 300 g pieczarek 1 duża marchewka 1 ząbek czosnku oregano majeranekziele angielskieliść laurowy mały pączek koperku 1 łyżka mąki 1- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Mięso zmielić, dodać jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, przetarte oregano i majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy mielonej uformować malutkie pulpeciki, następnie obtoczyć w mące. Do garnka nalać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Do gotującej się wody ostrożnie przełożyć pulpeciki. Doprowadzić całość do wrzenia, następnie dodać pokrojone pieczarki oraz marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Całość gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek i zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Smacznego