Cześć =) Mięso z perliczki jest ciemniejsze od kurczaka, aromatyczne i soczyste, a smakiem przypomina nieco bażanta. Perliczki żadko pojawiają się we współczesnej kuchni, chociaż jeszcze kilkadziesiąt lat temu można je bylo powszechnie spotkać na wsiach, cenione za łatwość hodowli, niewielkie koszty utrzymania, ale przede wszystkim smaczne mięso i jaja. Perliczki chowane były również w charakterze ptaków ozdobnych.
Dziś Kasztanowa Kuchnia poleca rosół z perliczki. Jest bardzo esencjonalny i tradycyjny w smaku, dzięki czemu wspaniale nadaje się również jako krzepiący bulion do picia, a także bogatą smakowo bazę do innych zup lub do sosów =)
Potrzebne będą:
-4 udka z perliczki
-4 marchewki
-1 pietruszka
-połówka niedużego selera
-1 por
-wiązka łodyżek z liśćmi z pietruszki, lubczyku lub selera
-1-2 łyżki soli
-kilka ziaren ziela ziela angielskiego
-kilkanaście ziaren pieprzu
-2,5 litra wody
-ugotowany makaron
-świeża pietruszka do dekoracji
1) Wszystkie składniki wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
2) Zmniejszamy płomień do minimum i usuwamy z wierzchu szumowiny, jeżeli się zbiorą.
3) Gotujemy pod przykryciem, na ledwo pykającym ogniu, ok. 2 godziny, po czym ostrożnie wyjmujemy warzywa i mięso z garnka.
4) Podajemy rosół z makaronem, świeżą pietruszką i kawałkami ugotowanej w rosole marchewki. Korzeń selera i pietruszki można wykorzystać do sałatki lub dodać do puree z ziemniaków.
Smacznego =)
Agnieszka