Cześć =) Dziś zapraszam na danie, które można nazwać po prostu klasyką. Młode ziemniaki ugotowane z dodatkiem koperku, do tego jajko sadzone z płynnym żółtkiem i zimna maślanka.
Przywołujący wspomnienia smak dzieciństwa, prostota na talerzu i maksimum przyjemności.
To danie to przykład, że uświęcone tradycją zestawienia: ziemniaki i koperek, jajko i szczypiorek, zawsze się sprawdzają. Nie znam osoby, która wzgardziłaby taki wiosennym, a nawet letnim obiadem.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiej potrawy, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 3-4 osoby)
- 1 kg młodych, drobnych ziemniaków
- pęczek koperku
- 4 duże jajka (lub więcej)
- 1/4 pęczka szczypiorku
- masło
- sól
- litr schłodzonej maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
Sposób wykonania:
1) Ziemniaki wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na przynajmniej kwadrans. Następnie delikatnie oskrobujemy je nożem i wykrajamy wszelkie oczka oraz skazy.
2) Obrane ziemniaki wrzucamy do garnka z zimną wodą, aby nie ściemniały. Gdy obierzemy wszystkie, wylewamy wodę, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, wkładamy pół pęczka koperku (resztę siekamy) i zalewamy wrzątkiem.
3) Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, wyjmujemy ugotowany koperek i wkładamy do garnka 2 łyżki masła. Potrząsamy garnkiem - masło ma się rozpuścić na gorących ziemniakach. Następnie dodajemy pozostały posiekany koperek.
4) Szczypiorek siekamy.
5) Na dobrze rozgrzanej patelni rozgrzewamy masło. Wbijamy jajka, oprószamy solą i posypujemy szczypiorkiem. Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Białko powinno być całkowicie ścięte, a żółtko jeszcze płynne.
6) Ziemniaki podajemy z jajkiem sadzonym i szklaną zimnej maślanki do popicia.
Smacznego =)