Składniki na 2 porcje:
– świeży szpinak
– boćwina (burak liściowy)
– sałata
– rzodkiewki
– 2 jajka
– sól, pieprz
Grillowane marchewki:
– 3 młode marchewki
– miód
– tymianek
Sos z palonego masła:
– 30 g masła
– 1 łyżka śmietanki 30%
– 1 łyżka posiekanej pietruszki
– sól, pieprz
1. Marchewki gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Studzimy.
2. Masło podgrzewamy w rondelku, aż zrobi się jasnobrązowe. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz, pietruszkę i mieszamy.
3. Marchewki smarujemy miodem, posypujemy świeżym tymiankiem i smażymy na patelni grillowej. Smażymy jajka.
4. Na talerzach układamy szpinak, boćwinę, sałatę, pokrojone w plasterki rzodkiewki i grillowane marchewki. Polewamy sosem i na wierzchu kładziemy sadzone jajko. Solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Post Letnia sałatka z jajkiem sadzonym pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.