No to lecim dalej z kuchnią włoską. Tym razem caponata, czyli sycylijska potrawa z bakłażanem, pomidorami i oliwkami. Widziałam ją wiele razy w różnych programach kulinarnych, mam ją od dawna zapisaną w moim przepisowym kajeciku, tak mnie coś tknęło, żeby zrobić ją właśnie dzisiaj. Użyłam do niej dość sporej ilości oliwy z pierwszego tłoczenia. W pewnym momencie nawet popukałam się w czoło, zdałam sobie bowiem sprawę, jakie ilości tego tłuszczu u nas schodzą. Dobrze, że jest zdrowa... o jej kaloryczności wolę się nie wypowiadać :). Byłabym w stanie ją pić - tak jak ocet, butelkami. Miałam w planie dorzucić jeszcze do caponaty kapary, ale wywiozłam je ostatnio na grilla i zapomniałam zabrać z powrotem do domu.
Składniki:
1 bakłażan
2 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
garść zielonych oliwek bez pestek
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka octu winnego
sól
pieprz
oliwa z oliwek
opcjonalnie: oliwa extra virgin
Bakłażany kroimy w mniejsze kawałki (nie za małe) i smażymy na oliwie do zrumienienia. Pod koniec smażenia dorzucamy pokrojone w plasterki czosnek i cebulę. Po minucie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory, całe oliwki, doprawiamy octem, solą, pieprzem i oregano, smażymy około 10-15 minut. Na koniec całość posypujemy natką i mieszamy. Ja przed podaniem, "skropiłam" caponatę jeszcze oliwą extra virgin.
Podczas moich wakacji na Sycylii zakochałam się w tej przystawce. Wiedziałam, że muszę ją zrobić, gdy tylko wrócimy do domu:-) Oryginalna wersja jest przepyszna, ale zbyt dużo w niej oleju i cukru, dlatego moja caponata jest trochę zmodyfikowana:...
Tradycyjna caponata robiona jest z pokrojonego i usmażonego bakłażana. Uzupełnia go seler naciowy, a często także inne warzywa, w tym pomidory i papryka. Zrobiliśmy niedawno...
Artykuł Caponata z grillowanych warzyw pochodzi z serwisu Magazyn Kuchenny....
Cześć =) Caponata, to włoska potrawka lub sos z pomidorów, bakłażana, oliwek i kaparów w rolach głównych. Może być spożywana samodzielnie, np. jako przekąska z pieczywem lub zapiekana na tostach z bagietki. Caponata również świetnie nadaje się ja...
versione italianaParę lat temu, w jakiejś restauracji, natknęłam się na caponatę z jabłek . Byłam przekonana, że to nowy pomysł szefa kuchni, jednak okazało się, że jest to danie tak samo tradycyjne w kuchni sycylijskiej jak caponata z bakłażanów...
Wczoraj znajoma pochwaliła się, że zrobiła caponatę. Ja wielce zdziwiona, ale trochę"udająca", ze wiem o co chodzi po jej wyjściu zaczęłam przeglądać internet. I....Caponata... Jest to typowo sycylijskie danie, w którego skład wchodzą obecnie...
W takie gorące lato świetnie sprawdzają się delikatne i szybkie obiady. Sezonowe warzywa dają wiele możliwości. Ja tym razem wybrałam pyszne połączenie bakłażana i pomidorów, a to razem z makaronem tworzy pyszny obiad. We Włoszech taki sos nazywa się c...
Jak wspaniale mieć wszystkie składniki w lodówce na tak pyszne danie. Raz, dwa, trzy i danie gotowe. Wspaniałe włoskie smaki pachnące latem i wakacjami. Bakłażan, pomidory, oliwki, oliwa i świeża bazylia. Smacznego! Caponata sycylijska Przepis wg Miche...