Lawenda poza pięknym wyglądem i zapachem, dobrze sprawdza się także w kuchni - jako dodatek do deserów, wzbogaca smak i zapach, daje kolor. Desery z lawendą mają zdecydowany kwiatowy smak i zapach, co niektórym może przeszkadzać, ale ja osobiście bardzo lubię lawendę jeść i zachęcam do spróbowania. Upiekłam mazurek na kruchym spodzie z dodatkiem lawendowego suszu, polany bardzo słodką, białą czekoladą o aromacie lawendy, znikł w tempie błyskawicy.
Składniki na kruche ciasto:
140 g. mąki ryżowej
140 g. mąki kukurydzianej
70 g. mąki z tapioki
50 g. ksylitolu
1 łyżka suszu z lawendy
1 łyżka zimnej śmietany 30%
jajko
200 g. zimnego masła
szczypta soli
Składniki na masę czekoladowo-lawendową:
360 g. białej czekolady
1-2 łyżki suszu lawendowego
3-4 łyżki śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:
Suche składniki mieszamy ze sobą. Siekamy zimne masło. Masło, jajko oraz śmietanę dodajemy do suchych składników, szybko wyrabiamy. Formujemy kulę, którą następnie owijamy folią aluminiową. Kule wkładamy na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu ciasto wykładamy na blachę - powinno mieć grubość ok. 1-1,5 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy w 180°C przez ok. 25-30 minut, do momentu aż ciasto delikatnie się przyrumieni. Wyjmujemy, schładzamy.
Masa czekoladowa:
Lawendę wkładamy do metalowej miski, zalewamy śmietaną i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Śmietana powinna być dobrze rozgrzana, aby lawenda oddała aromat i odrobinę koloru. Po ok. 5 minutach dodajemy białą czekoladę i rozpuszczamy, cały czas mieszając.
Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód i odstawiamy, aby masa stężała. Najlepiej zostawi mazurek na noc w chłodnym miejscu.
Jeżeli nie chcesz, aby aromat lawendy był intensywny, pod podgrzaniu lawendy w śmietanie odcedź ją.
Kolejny z serii świątecznych wypieków. Tym razem mazurek z kajmakiem i prażonymi płatkami migdałowymi jak zwykle bez glutenu, nabiału i cukru. Szybki i prosty przepis z gwarancją sukcesu. Bezglutenowy mazurek kajmakowy Wokół przepisu na bezglutenowy ma...
Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane zazwyczaj na święta Wielkanocne, które zna chyba każdy przynajmniej z nazwy :) Ja przedstawiam Ci dzisiaj zmodyfikowany przepis na to polskie ciasto bo w wegańskiej odsłonie, bez glutenu i bez cukru. Zaprasza...
Fit mazurek (żytni z masą kajmakową) Zbliża się Wielkanoc. Już za moment, już za chwilkę siądziemy wszyscy przy świątecznym stole, by podzielić się jajkiem i złożyć sobie Wielkanocne życzenia. Na świątecznym stole, wśród tradycyjnych potraw nie może oc...
Mazurek z masą krówkową, bananami i bezą
Mazurek z masą krówkową, bananami i bezą
Mazurek z masą krówkową, bananami i bezą.Nie przepadam za klasycznymi mazurkami, ale ten mogę jeść bez końca. Pewnie myślicie, że musi być mega słodki. Słusznie, bo...
Poszerzam bazę przepisów na zdrowo-słodkie wypieki na Wielkanoc. Dzisiaj przedstawiam pierwszą zdrowszą wersję mazurka, do tego wegańską. Bazą mazurka jest kruche ciasto z mąki orkiszowej razowej, z dodatkiem wiórków kokosowych. Całość wypełniłam...
Zapraszam Was na nieskomplikowanego, bez zbędnego wyrabiania ciasta i mega zdrowego Mazurka, bo bez masła, bez jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach.W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten maz...
Szarlotka bez cukru, bez jajek, bez laktozy, bez glutenu Wiem, jak to brzmi- też byłam sceptycznie nastawiona, ale wyszło naprawdę smacznie i całkiem słodko. Bardzo polecam, śmiało można zjeść kawałek bez obaw, że pójdzie w boczki! ...