Kiedy robi się zimno, zapomniane buraki wracają do łask. U nas ostatnio buraki goszczą dość czesto, w rożnych odsłonach. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na carpaccio z buraków podane na rukoli, z dodatkiem orzechów włoskich lub fety.
Składniki na carpaccio:
• buraki - wcześniej obrane i ugotowane
• rukola
• orzechy włoskie lub feta
Składniki na dressing:
• sok z 1/2 cytryny
• 1/5 szklanki oliwy
• łyżka miodu
• szczypta pieprzu cayenne
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przygotowanie:
Buraki kroimy w bardzo cienkie plasterki - warto posłużyć się tutaj obieraczka do warzyw, nie nożem.
Rukolę układamy na takerzu, na nią kładziemy buraki - 2-3 warstwy. Posypujemy buraki posiekanymi orzechami włoskimi lub pokrusziną fetą. Na koniec polewamy dressingiem. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby smaki "przegryzły się".