Browni robi się szybko, łatwo i przyjemnie, a zjada się jeszcze przyjemniej :) Najczęściej robie brownie z orzechami, tym razem miało być z wiórkami kokosowymi, których jak się okazało zabrakło... Wiadomo, że gorzka czekolada świetnie komponuje się z ostrymi przyprawami, jest więc chilli, której zawsze w mojej kuchni pod dostatkiem.
Składniki na małą formę:
• 70 g. mąki (50 g. kukurydzianej, 20 g. z tapioki)
• 130 g. ksylitolu
• 100 g. oleju kokosowego
• 2 jajka
• 150 g. gorzkiej czekolady (70% kakao)
• 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy czekoladę - kiedy masa będzie jednolita zdejmujemy z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy masę z czekolady i oleju - miksujemy. Nakoniec dodajemy mąkę oraz chili i ponownie miksujemy. Ciasto wlewamy do formy ok. 20x20 cm. i pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.