Dziś mam dla Was przepis na lekkie danie, które możecie zabrać ze sobą do szkoły/pracy jaki dietetyczny lunch. Te roladki również świetnie nadadzą się na imprezową przekąskę - jestem pewna, że przyciągnął gości! :) Ich wykonanie jest bardzo proste, a smakują przepysznie! Osobiście bardzo lubię grillową cukinię, tak samo i tofu, a połączeniu obu tych rzeczy w jedną potrawę bardzo mi pasuje! Polecam :)
ROLADKI Z CUKINII Z TOFU
8 roladek
8 plastrów cukinii (ok. 0,5cm grubości) + sól
marynata do tofu - 100ml wody, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, pieprz czarny, kurkuma, 2 ząbki czosnku
Tofu kroimy w plastry - tyle ile mamy plastrów cukinii, czyli 8. Mieszamy wszystkie składniki marynaty, wkładam do niej tofu i odstawiamy do lodówki na min. 4h. Po tym czasie rozkładamy np. na desce do krojenia plastry cukinii, posypujemy je lekko sola i pozostawiamy na ok. 15 minut aby lekko zmiękły. Sok, który się wydzieli należy odlać. W plaster cukinii zwijamy kawałek tofu. Tak przygotowane roladki podsmażamy na małej ilości oleju na patelni zwykłej lub grillowej, z obu stron. Smacznego! :)