Roladki z cukinii i wędzonego łososia podane do piwa witbier. Świetna przekąska typu finger food na wszelkie przyjęcia i imprezy. Roladki robi się bardzo prosto, a są tak pyszne w smaku, że znikają jako pierwsze! Do roladek polecam pszenicznego Witbiera, ponieważ jest łagodny i delikatny – idealny do przystawek z dodatkiem wędzonej ryby i warzyw.
Składniki:

- 1 cukinia
- 90 g wędzonego łososia
- 50 g kremowego serka
- 1 łyżeczka zielonego pesto
- oliwa z oliwek
- czarne lub zielone oliwki
- garść rukoli
- do podania: piwo typu witbier
Cukinię myjemy i osuszamy. Tniemy na podłużne paski za pomocą obieraczki do warzyw – będziemy potrzebować 10-12 najszerszych pasków. Spryskujemy je oliwą z obu stron, rozkładamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C.
Serek mieszamy z pesto. Rozsmarowujemy go na paskach cukinii na całej długości. Na połowie długości paska cukinii układamy wędzonego łososia oraz rukolę. Na początku paska kładziemy wydrylowaną oliwkę i zwijamy roladkę. Spinamy wykałaczką. Podajemy wraz ze schłodzonym witbierem.



