Te dania to przysmak niejednej osoby. Niestety te kupne są często "ulepszane" poprzez dodawanie cukru, nadmiaru soli, oraz tłuszczy i chemii, tak aby produkt był możliwy do spożycia przez jak najdłuższy czas. Dodatkowo zwykle wyrabiany jest z białej, oczyszczonej mąki, która została pozbawiona minerałów zawartych w łuskach nasion, oraz nie zawiera błonnika, dzięki czemu szybko podnosi nam stężenie glukozy we krwi, no i szybko po niej zgłodniejemy.Dzisiaj przedstawię jak u mnie wygląda taki placek, a jako dodatek najprostsza sałatka i pierś z indyka.Składniki (1 duży placek):
- około 50 g pełnoziarnistej mąki żytniej
- odrobina chłodnej wody
- sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Mąkę z przyprawami łączymy w misce.
Dolewamy dosłownie po troszku i wyrabiamy ciasto. Nie powinno być kleiste, ładnie formować się w dłoniach, plastyczne.
Następnie dokładnie rozwałkowujemy na desce podsypanej mąką. Wykrawamy go w ładne koło. Warto pomóc sobie przykładając duży talerz.
Rozgrzewamy patelnię bez użycia tłuszczu i podsmażamy placek z obu stron.
Dodatki:
U mnie znalazła się sałata lodowa, pomidor, zielony ogórek i indyk z patelni.
Mięso przyprawiłam czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i tymiankiem.
Składniki układamy na placku zaraz po zdjęciu go z patelni, bo inaczej zdąży stwardnieć i może się kruszyć.
Dla ułatwienia jedzenia polecam zawinąć całość w folię spożywczą lub aluminiową. Dzięki temu woda z warzyw, czy sos nie będzie nam skapywał i całość nie rozwinie nam się w dłoniach.