Sycąca sałatka z kuskusem, awokado i kukurydzą zawierająca węglowodany, błonnik, białka roślinne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki kukurydzy posiłek jest bogaty w niekompletne białka. Gdy kukurydza połączona jest z kuskusem i orzechami włoskimi sałatka dostarcza wszystkich esencjalnych aminokwasów (białek). Awokado dostarczy nienasyconych kwasów tłuszczowych jak również, potasu i błonnika. Dodatkowo odrobina orzechów włoskich nada fajną chrupiącą strukturę a świeża bazylia wonnego – lekkiego smaku i zapachu.
Sałatka sprawdzi się jako kompletny posiłek podczas lunchu, kolacji lub obiadu.
1/2 szklanki ugotowanego kuskus
Pół puszki kukurydzy
Pół awokado
Garść podprażonych orzechów włoskich
Sól i pieprz
Dressing
3 łyżki oliwy z oliwek
Sok z jednej limonki
Liśćie świeżej bazylii
Gotujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie kroimy na mniejsze kawałki orzechy włoskie – następnie podprażamy je na suchej patelni. Gdy kasza kuskus się ugotuje dodajemy do niej kukurydzę i orzechy. Lekko solimy i pieprzymy.
W małej misce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny i pokrojone liście bazylii. Mieszamy ( dressing może być również zblendowany). Do powstałej sałatki dodajemy dressing- mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w talarki awokado.