Ciasto niezbyt skomplikowane, a jednak bardzo smaczne. Zamiast borówki amerykańskiej można użyć czarnych jagód.
Składniki
Biszkopt:3 jajka3/4 szkl cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl mąki pszennej1/4 szkl mąki ziemniaczanej1/2 łyżki octuszczypta soliMasa śmietanowa:200 ml śmietany 30%1/2 szkl cukru pudruDodatkowo:opakowanie niebieskiej galaretki150 g borówki amerykańskiej Przygotowanie
Jajka na kilka godzin przed robieniem ciasta wyjmujemy z lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i ubijamy na lśniącą pianę.
Żółtka przekładamy do wysokiej miski, dodajemy proszek do pieczenia i oset. Mieszamy. Miksturę dodajemy do białek i miksujemy.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy dwa raz, dodajemy do białek, mieszamy szpatułką na jednolitą masę. Masę przekładamy do tortownicy (18 cm- dno wykładamy papierem). Na wierzchu układamy połowę borówek. Biszkopt pieczemy 35-40 min w temperaturze 170°C. Po upieczeniu, rzucamy go dwa razy na podłogę z wysokości kolan i studzimy w uchylonym piekarniku.
Ostudzone ciasto kroimy na pół. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, rozsmarowujemy na połówce (spód) ciasta, układamy pozostałe borówki. Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozrabiamy w 400 ml gorącej wody, studzimy.
Ostudzoną galaretkę, po łyżce wylewamy na masę śmietanową, wstawiamy na 30 min do lodówki, do momentu kiedy będzie się ścinać. Blachę wyjmujemy, układamy wierzch ciasta na galaretkę (lekko dociskając), ponownie wstawiamy do lodówki (min 1 godz).