Słoneczny w wyglądzie i smaku dżem z mango z nutą imbiru. Do jego zrobienia zainspirowała mnie Pani Prezes :), a że jestem fanką dżemu morelowego z imbirem to ….
Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.
![](https://lh3.googleusercontent.com/FDtK_CUsG1nR0QCXoOYDSi9fas6BS0YLe9ScNCpYsEnOa58W4KTlLLiegejapwE4D8lgbf6WDrWlQzWvYR-3pkp6vf05eWMWAZuqjB2UO8sam7wPx61SkomOB5SzHKxXHyW4_z_fQyC-_ZREt4bcFXs08n_X4DxZ0UKAbZDfSQ9FLleAQIYtRGezmRpHI7Ho9EUdCVy7Gb6LC-qWPfRLhlgh3HjVRM4x3SiPJgbaHpUfRXwPu39upB7c1BXnQ_rXOJROdT7tGhzaIWfsE5hzB5fjRkTxmxNCrLy0TEPXXkhdp2MsC5VSNjLRAAKQ3gttfb769CKlN7CgWCjd-4JJSDZiBIsatRm4ndzIqMp_jmzM1XsNRKHT-CLFh923hfXdiRh43Mnt-zkvtSSMcK2wUi585fGEV6Ym7o5Vjwb5-5DeVan2WQ2Asm75zUiBcmvUoFuOzKSc-_JhMEjRztbuNx_KmCxswvNz4YL7kKrWxmsZ7QQT3-2hBpQL7IVVWVKjuxAziP1_2Yzu2PJDKbKdeI2Hpp_rlFwxXcVHYyvoOYM=w1064-h918-no)
Składniki (porcja na 1 słoik około 400 g):
- 3 dojrzałe owoce mango
- sok z dwóch cytryn
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- ¾ szkl. cukru
Pokrojone w kostkę mango (bez skóry) wyłożyć na patelnię z grubym dnem. Dodać cukier i smażyć do zgęstnienia, często mieszając. Gdy dżem będzie odpowiednio gęsty to dodać imbir i sok z cytryny. Wymieszać. Przechowywać w lodówce.