Można powiedzieć, że jesień na dobre się zaczęła. Pochmurno, deszczowo, szaro, buro. Na szczęście, na poprawę humoru, przychodzą z pomocą zielone warzywa. Dzisiaj zaproponuję szpinak, jako główny składnik farszu do naleśników.
Szpinak, poza swoim intensywnym zielonym kolorem, posiada także inne zalety . Zawiera ogromne ilości żelaza, magnezu, witaminy C oraz kwasu foliowego.
Polecam włączyć go do swojej diety.
Do przygotowania naleśników potrzebne będą:
-jajo
-5 łyżek mąki pełnoziarnistej (w moim przypadku jest to mąka gryczana),
-szklanka ciepłej wody
-łyżeczka oliwy
-200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
-łyżeczka masła
-pierś z kurczaka
-4 ząbki czosnku
-100 g sera feta
-przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka
1. Jajo, mąkę wodę i oliwę miksujemy na jednolitą masę naleśnikową, gdy jest za rzadka – dodajemy trochę mąki, gdy jest za gęsta – dodajemy wodę.
2. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
3. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy szpinak i czosnek, po odparowaniu wody ze szpinaku dodajemy pokruszony ser feta.
4. Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałeczki, przyprawiamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, po czym łączymy ze szpinakiem.
5. Naleśniki nadziewamy farszem, podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego !