Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Est-Ouest
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
370
Kategorie
41
Tiramisu z malinami
Przepis wciąż ten sam, ale pięknie nam ten deser wyszedł dzisiaj i w towarzystwie ogrodowych a rozkwitających szafirków pięknie się prezentuje! Więc zapraszam i wiosennie pozdrawiam.
Est-Ouest
Desery - Desserts
Potrawka z jagnięciny czyli Klasyka Francuskiej Wielkanocnej Kuchni : WIOSNA
Przepis zaczerpnęlam z książki jednej z francuskich kulinarnych sław: Paul Bocuse «Institut Paul Bocuse, l’école de l’excellence culinaire» czyli «Instytut Paul Bocuse, szkoła znakomitości kulinarnej». Paul Bocuse jako je...
Est-Ouest
WIOSNA/PRINTEMPS
,
Mieso-Viandes
,
Wielkanoc-Pâques
Suflet grejpfrutowy, dietetyczny : Zima/Hiver
Dietetyczny bo ma niecałe 200 kcal na osobę. Jest soczysty i leciutki.3 porcje2 różowe grejpfruty3 jajka75g cukru2 łyżeczki kropelek czekoladowychMasło do formyGrejpfruty obieramy i kroimy na kawałeczki (à vif). Odsączamy sok. Żółtka...
Est-Ouest
Desery - Desserts
Niedzielny kurczak i « ślimakowe » masło : Rok cały.
Znowu się odchudzamy… po nartach he, he… co roku, od kilku lat, mamy podobną sytuację. Do Bożego Narodzenia jest wszystko pięknie i ładnie, szczupłe sylwetki, forma. Od Bożego Narodzenia zaczynają się pierniczki, ciasteczka, makowce, rolady, pot...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
Placek drożdżowy cioci Uli : ROK caly !
Oj coś mnie na wspominki wzięło i postanowiłam na dzisiejszy deser upiec placek drożdżowy cioci Uli. Przepis jest od cioci Uli i pamiętam jeszcze dobrze dzień, w którym piekłam ten placek dla mojego przyszłego męża, który wracał z Polski samocho...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
Polędwica wieprzowa w szałwi. Kapusta modra z jabłkami. ZIMA/HIVER
Sobotni ale też niedzielny obiad z gatunku prostych, ale z «pepsem» jak to mówią Francuzi czyli coś w nim energetycznego jest…Mięso jest po prostu upieczone, a plus tego pieczenia wynika z obłożenia mięsa listkami szałwi, które zmien...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
,
ZIMA/HIVER
,
Warzywa - Légumes
Prosta tarta ze świeżym szpinakiem i kozim serem : WIOSNA/PRINTEMPS
Pomyślicie sobie, że chyba z lekka zwariowałam podając wiosenne przepisy w sercu zimy? Otóż nie, zupełnie nie! Po prostu nie mamy zimy w tym roku we Francji. Dlatego świeży, młody szpinak jest już od jakiegoś czasu dostępny, a że go lubimy to i przyrzą...
Est-Ouest
WIOSNA/PRINTEMPS
,
Tarty slone
Satay z grilowanego kurczaka : ZIMA/HIVER
To nasz niedzielny obiad… trąci trochę amerykańską kuchnią Luizjany bo kurczaka podajemy z masłem z orzeszków ziemnych… ja podalam też to danie z purée z batatów. Zapraszam, przepis z nowego numeru CVF. 6 porcji Marynata minimum 1 h &nbs...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
,
ZIMA/HIVER
Pączki Bomboloni po raz kolejny : ZIMA/HIVER
Oj uwielbiamy te pączki! Co prawda tłusty czwartek już minął ale nie mogłam zrobić pączków bo cały dzień spędziłam w pracy. Za to są na week-end! Przepis jest tutaj http://est-ouest-est-ouest.blogspot.fr/2014/03/paczki-bombol...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
ZIMA/HIVER
Risotto z gruszką i z szynką parmeńską : ZIMA/HIVER
Bardzo ciekawy przepis słony choć z odrobiną gruszkowej słodyczy, zaczerpnięty z najnowszego numeru CVF. To nasza wczorajsza czyli sobotnia kolacja.3 porcjePrzygotowanie i gotowanie 30 minut1 biała cebulaSzklanka ryżu Arbori...
Est-Ouest
ZIMA/HIVER
,
Ryz i risotto
Ryba w sosie z cytrusów z kolorową marchewką : ZIMA/HIVER
To nasz sobotni obiad i znakomity. Przepis zaczerpnęłam od Sylwestra Wahid, 2* Michelin, szefa dwóch paryskich restauracji, cukierni i hotelu. Wahid powtarza, że nie można być dobrym kucharzem jeśli nie lubi się ludzi. I ja się z tym zgadzam! ...
Est-Ouest
ZIMA/HIVER
,
Ryby - Poissons
Tort kalafiorowy : ZIMA/HIVER
Bardzo ciekawy przepis i bardzo smaczny tort warzywny na zimową kolację… Z najnowszego numeru CVF. 8 porcji350-400 gróżyczek kalafiora2 jajka350 ggęstego twarogu bądź ricotty – we Francji wzięiam faiselle – gęsty twaróg, tłusty ale typu ho...
Est-Ouest
ZIMA/HIVER
,
Warzywa - Légumes
Risotto z serem Cantal i z szałwią : ZIMA /HIVER
To nasza wczorajsza, sobotnia kolacja. I napiszę tak… wystarczy zmienić ser a zmienia się całe risotto! Ser Cantal to francuski ser pochodzący z regionu Auvergneczyli krainy wygasłych wulkanów. By go wyprodukować trzeba łąk, gdyż krówki muszą się paść...
Est-Ouest
ZIMA/HIVER
,
Ryz i risotto
Cytrusowy Cake : Zima/HIVER
A to nasz deser, którego przepis pochodzi z najnowszego numeru CVF. Oj pyszny jest! 10 porcji5 jajek120 g cukru150 g stopionego masła3 łyżki neutralnego oleju – u mnie słonecznikowy150 ml souk z grejpfruta – z połówki różowego grejpf...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
ZIMA/HIVER
Ryba w migdałowej pomadzie i szpinaku : ZIMA/Hiver choć też WIOSNA
Mamy w tym roku taki klimat jaki mamy i są już w sklepach i na rynkach nasze, francuskie rzodkiewki oraz młody szpinak! Tak, mamy dopiero koniec stycznia ale zimy jak nie było tak i nie ma! W mojej week-endowej kuchni więc powiało od...
Est-Ouest
WIOSNA/PRINTEMPS
,
ZIMA/HIVER
,
Ryby - Poissons
Naleśniki czyli Crêpes z jabłkami : ZIMA/HIVER
Wydawało by się, że to takie proste… zrobić naleśniki z jabłkami… i rzeczywiście zbyt trudne to danie nie jest, ale wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad:- by ciasto było pachnące i ...
Est-Ouest
ZIMA/HIVER
,
Desery - Desserts
←
Poprzednia
14
15
16
17
18
Następna
→