Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Est-Ouest
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
370
Kategorie
41
Zimowy garnek warzyw z perliczką. ZIMA/HIVER
Czyli nasz week-endowy obiad. 5-6 porcjiPrzygotowanie 30 minutDuszenie 1 h1 perliczka – 1,5 kgokoło6 marchewekPół kapusty6-8 ziemniakówCebulaLiść laurowyKilka gałązek tymiankuZąbek czosnkuZiele angielskieSól1 litr bulionu z warzyw (...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
,
ZIMA/HIVER
Wołowina na sposób azjatycki z pomarańczą i brokułami : ZIMA/HIVER
Przepis prosty i efektywny.4 porcje30 minut300 g wołowiny jak na fondue, pokrojonej w paski500 g brokułaSzalotkaPomarańcza6 łyżek sosu sojowego3 łyżki oliwy z oliwek1 cm świeżego imbiru starty na tarceSól, pieprz250 g japońskiego alb...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
,
ZIMA/HIVER
Pomarańczowo-jabłkowa croustade’a/ ZIMA/HIVER
Ciasto szybkie i pyszne podajemy na gorąco…6 porcjiOpakowanie płatów Brick albo ciasta Philo albo kilka naleśników5 dużych jabłek BoskoopSkórka starta z pomarańczy2 łyżki pomarańczowego likieru Cointreau 100 gmasła5 łyżek cukruPół la...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
ZIMA/HIVER
Królik w musztardzie : ZIMA/HIVER
To z koleji nasz niedzielny ale też poniedziałkowy obiad. Mięso królika jest wyjątkowo delikatne, smaczne ale też nachudsze z drobiowych mięs. Poleca się je głównie małym dzieciom i niemowlakom, osobom starszym i odchudzającym się. My lubimy j...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
,
ZIMA/HIVER
Pasta z brokułami i wędzonym pstrągiem : ZIMA/HIVER
To nasza kolacyjna propozycja z ubiegłej soboty. 4 porcje300 g makaronu wstążki4 plastry wędzonego pstrąga po 50 gna osobęDuży brokuł25 g masła200 ml kremówkiSól, pieprzNa początek gotujemy brokuł, pokrojony na różyczki w osolonym wrz...
Est-Ouest
ZIMA/HIVER
,
Makarony- Pâtes
Dorsz, soczewica, seler naciowy : ZIMA/HIVER
Dziś przedstawiam kilka receptur z ubiegłego week-endu… dorsz, pstrąg wędzony z pastą, królik w musztardzie i jabłkowo-pomarańczowa croustada… pysznie było! Zapraszam więc!4 porcjeŚwieży dorsz, 4 kawałki po 150 g (...
Est-Ouest
ZIMA/HIVER
,
Ryby - Poissons
Zimowy garnek warzyw z wędzonym plamiakiem : ZIMA/HIVER
Kolejny prosty pomysł na zimową kolację, zdrowy, dość szybki a przy tym wyjątkowo smaczny. 5 porcji300 g marchewek300 g ziemniaków300 g brukwi300 g fasolki szparagowej – u mnie ale w oryginale brukselki ( rodzina nie lubi)250 g wędzonego plami...
Est-Ouest
ZIMA/HIVER
,
Warzywa - Légumes
,
Ryby - Poissons
Kasztanowiec : ZIMA/HIVER
Typowe ciasto zimowe z kremem kasztanowym, który niektórzy Francuzi uwielbiają też w ich bûches de Noël czyli w roladach bożonarodzeniowych.Posłużyłam się tutaj przepisem Ch. Felder’a i moją różową biblią cukierniczą. Choć zmniejszyłam ilo...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
ZIMA/HIVER
Indyk w cytrynach i oliwkach : ZIMA/HIVER
Prosto, szybko i skutecznie… nasz wczorajszy i dzisiejszy obiad.6 porcji800 g mięsa z indyka (piersi, ale mogą też być udka)CebulaPół cytryny3 cytryny z soli czyli confitPęczek zielonej kolendry i zielonej pietruszkiOliwa z oliwekGarść czarnych ...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
,
ZIMA/HIVER
Łosoś gravlax czyli marynowany na sposób skandynawski. ZIMA/HIVER
Na różnego rodzaju święta we Francji, tradycją jest konsumpcja łososia i to najczęściej łosia wędzonego podawanego na blinach czy mini-kanapkach. Tak też przez lata robiliśmy i zdarza nam się od czasu do czasu po wędzonego łososia sięgnąć. Prob...
Est-Ouest
ZIMA/HIVER
,
Ryby - Poissons
,
Boze narodzenie - Noël
Ciasto Trzech Króli. ZIMA/HIVER
Na dzisiejszą niedzielę przypada we Francji Święto Trzech Króli choć oczywiście kalendarzowo jest ono świętowane 6 stycznia poza Francją. U nas już dzisiaj w kościele odczytano ewengelię Mateusza i wizycie wschodnich Magów a cukiernie od rana oblężone...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
ZIMA/HIVER
Bożonarodzeniowa rolada z Nutellą
Eh… co to był za smak! Przepis dostałam od mojej mamy bo ona się w tym cieście wyspecjalizowała, ale go trochę ulepszyłam – syropem do nasączania i dziwiłam się prostocie wykonania! Bo ta rolada, we Francji zwana Bûche de Noël czyli Polanem...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
Boze narodzenie - Noël
2015… dobrze się kończy
Kończy się z MILOSCIA, z DOBROCIA, z RADOSCIA… i mam wielką nadzieję, że taki też będzie 2016 rok. Uczynię wszystko by taki był, taki właśnie był. Dziś ostatni dzień roku i dzień wielkiego wzruszenia dla nas, dla naszego syna, dla 6000 małych śpi...
Est-Ouest
Z wizytą u Basków- fotoreportaż
Antek w Rzymie a my u Basków… tam spędziliśmy piękne dwa dni, poniedziałek i wtorek, w słońcu i w ciepełku. Już kilkakrotnie pisałam o Baskach. To niezwykle interesująca grupa etniczna i im częściej ich odwiedzamy, im głębiej poznajemy tym bardziej sza...
Est-Ouest
Francuskie tradycje
Pasta z kiełbasą i z jarmużem. ZIMA.
Taką, nietypową, pastę przyrządziłam na piątkową kolację. Przepis znalazłam w jakimś kobiecym magazynie czekając w poczekalniu okulisty. Więc nie jest dokładnie skopiowany. Jest raczej wolną interpretacją tego co przeczytane i tego...
Est-Ouest
ZIMA/HIVER
,
Makarony- Pâtes
Zimowy, ale tym razem czerwony koktajl poranny. ZIMA.
A czerwony dlatego, że zadzwonił ostatni dzwonek na wykorzystanie jeszcze letnich choć zamrożonych malin! Ten koktajl najbardziej zasmakował Antkowi bo on maliny uwielbia w każdej postaci.3 szklanki2 czerwone grejpfruty1 bananPól cytrynyDwi...
Est-Ouest
ZIMA/HIVER
,
Napoje.
←
Poprzednia
15
16
17
18
19
Następna
→