Kto nie ma czasem ochoty na burgery?
Jest wiele sposobów na paleo-burgery, głównie polegających na tym, żeby zamienić standardową bułę na porcję warzyw, bo w końcu głównym punktem burgera jest jednak mięso.
W naszym przepisie występują w roli buły ogromne pieczarki portobello, które sprawują się świetnie w roli zamiennika. Polecamy :)
Co potrzeba (na 6 burgerów):- 800 gram dobrej, mielonej wołowiny
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 50 g masła
- mała cebula
- ząbek czosnku
- cukinia
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sok z połowy cytryny
- 6 dużych kapeluszy pieczarek portobello
- 100 ml domowego majonezu
- papryczka chilli
- 50 ml octu balsamicznego
- garść posiekanej natki pietruszki
- 6 dużych plastrów pomidora
Do dzieła:
Mieszamy dokładnie mieloną wołowinę z papryką ostrą i słodką, sporą szczyptą soli i czarnego pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Mięso dzielimy na 6 równych części, wyrabiamy z każdej burgera i smażymy na patelni grillowej przez 4-5 minut z każdej strony (jeśli lubicie bardziej wysmażone, to dajcie burgerom po 2 minuty dłużej na stronę)
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cukinię, tymianek i smażymy na małym gazie przez ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Kapelusze pieczarek dokładnie oczyszczamy, układamy na blasze i grillujemy w nagrzanym do 220 st. C piekarniku na złoty kolor.
Sos: w miseczce mieszamy majonez, ocet balsamiczny, posiekaną papryczkę chilli, pietruszkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki aby sos się przegryzł.
Na talerzu układamy podsmażoną cukinię, na niej plastry pomidorów, burgery, sos i na koniec przykrywamy grillowanymi pieczarkami.
Smacznego! :)