Składniki na 4 porcje:
1 kg ziemniaków
4 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
garść posiekanej natki pietruszki
mały kawałek parmezanu
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie myjemy. Kroimy cienko (paski między ½ a 1 cm) i wrzucamy do większej miski.
2. Dodajemy sól, pieprz oraz olej i dokładnie mieszamy.
3. Przekładamy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia tak, żeby ziemniaki były równo rozłożone i nie leżały na sobie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy 15 minut.
4. Po tym czasie zamieniamy blaszki miejscami i przewracamy frytki na drugą stronę. Pieczemy jeszcze minimum 15 minut lub do ulubionego stopnia upieczenia.
5. Podajemy gorące, posypane natką i startym parmezanem (możemy też posypać frytki parmezanem na chwilę przed wyciągnięciem ich z piekarnika, żeby bardziej się roztopił).
Smacznego!
Post Pieczone frytki z parmezanem i pietruszką pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.