→ To odkrycie tego lata! Zachęcona niską ceną papryki, kupiłam większą ilość i… to była jedna z lepszych decyzji tego lata :D Pasta jest bardzo smaczna, świetnie sprawdza się w pierogach (jeśli jest za rzadka, można zmiksować ją z ciecierzycą/fasolą), na kanapkach (pasuje mi do niej plaster sera). Polecam przygotować większą ilość i zapasteryzować w wyparzonych słoikach (ok. 20 minut), będzie na później!
Składniki (2 małe słoiczki):
oliwa
3 czerwone papryki
1,5 łyżki soku z cytryny
ok. 2 cm imbiru (można pominąć, choć warto dodać)
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka sosu sojowego (można zastąpić solą)
szczypta chilli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Papryki pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, lekko posmarować oliwą, położyć skórką do dołu na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec około 20-30 minut, po czym z jeszcze ciepłym papryk zdjąć skórkę.
Miękkie papryki, sok z cytryny, imbir, masło, sos sojowy i chilli umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładko.
I gotowe! :)
Źródło inspiracji: www.jadlonomia.com