Przedświąteczna sobota. Wszyscy sprzątają, zaczynają przygotowywać wszystko na wigilię, robią zakupy, zjeżdża się rodzina, a ja odrywam się na chwilę od przedświątecznego bałaganu i nieśpiesznie przygotowuję śniadanie.
Zagniatam drożdżowe ciasto, mielę orzechy i obieram jabłka. Wszystko w połączeniu wyszło na prawdę fajne. Delikatnie słodki smak orzechowej masy jest przełamany kwaskowatością jabłek, które dodatkowo sprawiają, że bułeczka jest mięciutka i wilgotna w środku.
Przepis na 9 dużych bułeczek:
Na ciasto drożdżowe:
-3 szklanki (400 g) mąki
-7g drożdży instatnt
-50 g cukru
-50 g rozpuszczonego masła
-pół szklanki ciepłej wody
-pół szklanki maślanki
Na masę orzechową:
-szklanka orzechów włoskich
-3 łyżki oleju
-łyżka miodu
-pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
-3,4 jabłka
-jajko do posmarowania bułeczek
Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Dodaj ciepłą wodę i delikatnie zamieszaj ręką. Dodaj maślankę, odrobinę zagnieć, następnie wlej masło i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Wszystkie składniki na masę orzechową włóż do blendera lub malaksera i cierpliwie miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Nie musi być to masło orzechowe, wystarczy jak orzechy będą bardzo drobno rozdrobnione.
Jabłka obierz i pokrój w małe, cienkie kawałki.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, Zagnieć, a następnie rozwałkuj na kształt prostokąta. Posmaruj masą orzechową omijając brzegi, żeby móc je sklei po zrolowaniu. Wyłóż na orzechy jabłka tak żeby równomiernie pokryły całą powierzchnię. Zwijając do środka dłuższy brzeg uformuj struclę. Podziel ją na 9 części i i każdą układaj w kwadratowej foremce w niewielkich odstępach.
Rozbełtaj jajko i pędzelkiem nałóż na wierzch każdej bułeczki.
Piecz do zarumienienia w 190*.
Saturday before Christmas. Wveryone is running, ceanning, shopping, family is comming and I'm running away from this mess for a while and slowly making breakfast.
I'm kneading a yeats dough, blending nuts, peeling apples. That what came out when I mixed those together was ymmy. Delicately sweet nutty filling is going pretty well with a bit sour apples which juie is also making buns soft and moisture inside.
Recipe for 9 big rolls
For dough:
-3 cups (400 g) flour
-7 g instant yeast
-50 g sugar
-50 g melted butter
-1/2 cup warm water
-1/2 cup buttermilk
For nutty filling:
-1 cup walnuts
-3 tbsp oil
-1 tbsp honey
-1/2 tsp salt
Additionally:
-3, 4 apples
-1 egg to brush the buns
Put flour, yeats and sugar into a big bowl. Add water and mix gently with your hand. Add buttermilk and knead a bit and then puur butter into it and knead an even dough.
Cover the bowl with a loth and leave in a warm plce for about an hour to raise.
Meanwhile put all ingredients for nutty filling into a blander and blend patiently until you get a texture you want. It doesn't have to be a nut butter it's enough when the walnuts are into tiny pieces.
Peel apples and cut them into small, thin slices.
When the dough is risen transfer it to flouered surface. Knead and then roll out into not too thin rectangle. Cover it with nuts leaving some space along the long edges.
Spread apples over the dough.
Starting with the longer side, roll the dough-tightly bit geantly into a cilinder.
Cut it into 9 piecer and put every into square baking form covered with baking paper with filling to the top. Leave some space between rolls but not too big.
Brush every bun with an egg.
Bake rolls in 190*C until they start to brown.
Smacznego, Laura