Sałatka z kaszy i zielonych warzyw to tak naprawdę "przepis - patent". To przepis na danie w stylu dowolnym, który pozwoli Wam wykorzystać zapasy i końcówki produktów zalegających w Waszych spiżarniach, takich jak ostatni woreczek kaszy ukrywający się w szafce czy olej w słoiczku po suszonych pomidorach.
Przepis, nieznacznie zmodyfikowany- pochodzi z książki Ekonomia Gastronomia.
POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
SKŁADNIKI:
- 100 g kaszy ( dowolnej- użyłam pół na pół-> drobnej jęczmiennej i pęczaku)
- 500 ml wody lub bulionu warzywnego
- 500 g grubo posiekanych zielonych warzyw takich jak cukinia, brokuły, groszek cukrowy, szparagi, koper włoski ( w moim przypadku sama cukinia)
- 1 puszka kukurydzy lub groszku konserwowego
- 3 garści posiekanych świeżych ziół ( użyłam bazylii, koperku i pietruszki)
- sok z 1 cytryny
- 30 ml oliwy z oliwek lub oleju smakowego - ja użyłam oleju aromatyzowanego cytryną i bazylią
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- W garnku umieszczamy kaszę, zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 20-25 minut a następnie przekładamy do miski.
- Rondel, w którym gotowała się kasza przepłukujemy, wlewamy świeżą wodę którą zagotowujemy. Wrzącą wodę solimy a następnie wrzucamy grubo posiekane zielone warzywa na 2-3 minuty.
- Tak podgotowane warzywa przekładamy do durszlaka i obficie przepłukujemy zimną wodą.
- Do miski z kaszą dodajemy kukurydzę/groszek, sok z cytryny, zioła i oliwę z oliwek lub olej. Na końcu dodajemy zblanszowane warzywa.
- Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
WŁALA:)