Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na bardzo popularny we Włoszech makaron spaghetti alla puttanesca.
Jego nazwa wywodzi się od kobiet lekkich obyczajów, które podobno jako pierwsze go przygotowywały.
Danie wyjątkowo szybkie. Ugotujecie je w ciągu 15 min, pod warunkiem, że macie wszystkie składniki. Warto mieć więc zapas oliwek, kaparów i anchois w szafce, bo tym spaghetti zachwycicie każdego niezapowiedzianego gościa.

Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy:
- makaron spaghetti
- 1 puszkę krojonych pomidorów (400 g)
- 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pół szklanki czarnych oliwek
- 1 solidną łyżkę kaparów
- 1 puszkę anchois (moja miała 50 g i w środku 10 filecików)
- pół czerwonej papryczki chili bez pestek (można dać całą, jeśli ktoś lubi bardzo pikantne dania)
- 2 łyżki oleju
- garść świeżej natki pietruszki
- pieprz do smaku
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Chili kroimy w drobną kosteczkę, oliwki w plasterki, anchois w mniejsze kawałki, a pietruszkę siekamy.
3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy przez minutę czosnek i chili.
4. Następnie dodajemy oliwki, kapary oraz anchois i smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
5. Ostatnie na patelni lądują pomidory. Całość gotujemy, aż utworzy się zwarty sos, a anchois zupełnie się rozpadną (ok. 7 minut).
SMACZNEGO! :)