Coś zdrowszego, sycącego, smacznego i żeby to nie były czipsy... Pierwsza myśl: sałatka! Tylko ile można wciągać lodową z pomidorkami i mozzką, prawie grecką z serkiem, który tylko z nazwy przypomina fetę czy jakąkolwiek inną, polaną przeciętnym sosem winegret? Pora na przyjemną odmianę. Dziś więc sałatka z makaronem z tapioką i zieloną herbatą, cukinią, mango i awokado.
Sałatka z makronem z tapioką, cukinią, mango i awokado
Składniki:
makaron z tapioką i zieloną herbatą - mała garść
mała cukinia - połowa
mała nektarynka - cała
dojrzałe awokado - jedno małe lub połówka dużego
sezam - dwie łyżki
oliwa ( ja użyłam z ostrą papryczką ) - wedle uznania
mięta - nie będę kłamać - ku ozdobie
pieprz - wedle uznania
wrząca woda - do zalania makaronu
1. Makaron zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na pięć minut.
2. Surową cukinię i nektarynkę myjemy, kroimy w małe paseczki.
3. Awokado kroimy na pół, wydłubujemy miąższ łyżeczką.
4. Makaron odcedzamy, zrzucamy na talerz.
5. Dodajemy cukinię, nektarynkę oraz awokado.
6. Polewamy oliwą
7. Posypujemy sezamem.
8. Pieprzymy.
9. Układamy listki mięty.