W poprzedniej notce pisałam już o superfood jakim jest
spirulina, pora więc na kolejny produkt z kategorii "superżywność", a więc
chia. Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, szalenie popularne ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Na dniach postaram się poświęcić im osobny wpis, a dziś zapraszam Was do przepisu na deser z nasion chia typu "pina colada". Jest on o tyle lepszy od klasycznej wersji deseru z chia, że nie zawiera mleka krowiego, więc może być spożywany również przez wegan, jak i wszystkich tych z nietolerancją laktozy. No i choć nie powinnam aż tak nieskromnie sama siebie zachwalać, to jednak jest tak smaczny, że robiąc porcję dla dwóch osób.. nikt poza mną się nią nie załapał.
Deser z nasion chia "Pina Colada"
Porcja dla dwóch osób300 ml soku ananasowego
70 ml mleka kokosowego
4 łyżki nasion chia ( do kupienia
tutaj )
opcjonalnie: kawałek świeżego ananasa lub jagody goji ( do kupienia
tutaj )
1. Sok z ananasa wymieszać z mlekiem kokosowym.2. Nasionka wsypać do naczynia.
3. Zalać osłodzonym napojem.
4. Rozlać do dwóch miseczek / szklanek
5. Odstawić do lodówki na 15 minut.
6. Wyciągnąć deser i dobrze go zamieszać. ( NIE pomijajcie tego kroku, bo wyjdą grudy )
7. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc ).
8. Na chwilę przed wyciągnięciem deseru, pokroić ananasa lub uszykować jagody goji.
9. Dodać na wierzch deseru.
10. Zjeść :)
Nasionka chia i jagody goji możecie kupić np w sklepie www.bulkpowders.pl, a po wpisaniu kodu BAZYLIOWY otrzymacie 20% rabatu.