Po bardzo słodkiej tarcie z masą orzechową, którą częstowałam Was ostatnio, dziś przyszła pora na nieco mniej kaloryczny i zapewne zdrowszy rodzaj ciasta ;-)
Składniki:- 2 duże jajka
- 110 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 180 g jogurtu greckiego
- 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g drobnych owoców (ja użyłam mrożonych malin)
- cukier puder (do obsypania gotowego ciasta)
Jajka utrzeć z cukrem, dodać olejek waniliowy i jogurt-całość zmiksować.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo, cały czas delikatnie mieszając (łyżką lub mikserem na wolnych obrotach), dodawać sypkie składniki do masy jajecznej.
2/3 owoców wmieszać w ciasto.
Niewielką keksówkę, lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam małej tortownicy o średnicy 20 cm) i przelać w nią ciasto, na ciasto wyłożyć pozostałe owoce.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut (stopień wypieczenia ciasta koniecznie sprawdzić patyczkiem).
Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!