W końcu się udało..Od tygodnia miałam ochotę na pizzę, taką najprostszą z szynką. Wyszła perfekcyjna. Ja pizzę lubię bez dodatków, ale moim chłopcy muszą mieć sos czosnkowy, a jak sos to
Folwark.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml ciepłej wody
- 20 g drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 500 g przecieru pomidorowego
- sól
- cukier
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- ok. 300 g pieczarek
- ok. 200 g ulubionej szynki
- ok. 350 g mozzarelli
- sos czosnkowy Folwark
Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj cukier oraz wodę i wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut.
Po tym czasie dodaj sól,mąkę oraz oliwę z oliwek i zagnieć ciasto.
Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne przełóż je do czystej miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Przygotuj sos. Do miseczki przełóż przecier pomidorowy,sól, cukier oraz zioła. Dodaj również czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszaj.
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Szynki pokrój według upodobania, mogą być plasterki,paski czy kostka.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i uformuj kule.Jeśli wolicie pizze możecie zrobić w zwykłej blaszce.
Ja tortownicę smaruje oliwą i równomiernie rozprowadzam ciasto, aby było okrągłe.
Tak przygotowane ciasto posmaruj sosem,wyłóż ser, a następnie pieczarki i szynkę.
Pizzę piecz w 200 C. przez ok. 20 minut.