Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- 1/2 kg ziemniaków,ugotowanych
- sól i pieprz
- 1 cebula
- 350 g białego sera
Przygotuj ciasto.
Mąkę wysyp na stolnicę. Mieszając powoli dodawaj wodę. Dodaj żółtko i olej. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 15 minut.
W między czasie przygotuj przygotuj farsz.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Cebulę przełóż do miski. Dodaj ser i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto na pierogi podziel na dwie części. Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkuj. Wyrój kółka,i na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu. Sklej pierogi.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.