Pewnie zastanawiacie się co,to właściwie jest ta Poha.
To nic innego jak płatki ryżowe w przyprawach,z papryczką chili i orzeszkami ziemnymi,wszystko razem jest podsmażane. Poha przede wszystkim jadana jest na zachodzie Indii,a podawana jest na śniadanie lub jako przekąska.
Składniki:
- 2 szklanki płatków ryżowych
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1/4 szklanki orzeszków ziemnych, nie solonych
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1-2 papryczki chili pokrojone,jeśli nie lubicie zbyt pikantnych potraw lub nie możecie ich jeść możecie użyć zwykłej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki kuminu
- szczypta soli
- kilka liści pietruszki lub kolendry
- kilka liści curry
- sok z cytryny lub limonki do smaku
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek lub ghee
Płatki przepłucz zimną wodą i odstaw na 10 minut.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj nasiona gorczycy,orzechy,kumin,kurkumę i podsmaż przez chwilę.
Dodaj cebulę,paprykę,sól. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodaj liście curry,cukier i wymieszaj.
Dodaj osączone płatki ryżowe,wymieszaj.
Przykryj,zmniejsz ogień i gotuj przez około 3-4 minuty.
Gotowe płatki przełóż do miseczek. Podawaj z kolendrą i sokiem z cytryny.