Forszmak,to zupa najczęściej podawana na weselach.. Przeważnie w drugi dzień lub w trzeci w tzw. klina. Z czego jest zrobiona? Zazwyczaj z wędlin,które zostały i warzyw ,które nam zostały.
Ja mam nieco inną propozycję na forszmak, z parówek i mięsa mielonego. Życzę smacznego !
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 kg parówek
- 6-8 ogórków kiszonych
- 2-4 cebule
- ziele angielskie
- liść laurowy
- papryka słodka mielona
- 1 kostka rosołowa
- majeranek
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 słoik papryki konserwowej
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Dodaj mięso mielone,liść laurowy i ziele angielskie. Podsmaż.
Do mięsa dodaj pokrojone parówki. Do zawartości patelni dodaj pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. Smaż jeszcze przez chwilę.
Całość podlej wodą,tak aby wszystko zakryła. Doprowadź do wrzenia,dodaj kostkę i koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku.