Od dłuższego czasu marzyła mi się ciepła,domowa drożdżówka. Sprawa miała się coraz gorzej gdy zobaczyłam na jednym z blogów drożdżówkę z serem..nie..tak dłużej być nie może..muszę ją zrobić. I jest ! pyszna !
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 7 g suchych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 1/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki masła
Do miski wsyp drożdże. Dodaj mleko i 2 łyżki cukru,wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. 1/4 szklanki cukru połącz z 1 jajkiem i żółtkiem. Dodaj do drożdży i wymieszaj.
W dużej misce wymieszaj 3 szklanki mąki i sól. Dodaj drożdże.
Następnie dodaj 100 g posiekanego masła i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Czekoladę posiekaj,przełóż do miseczki. Dodaj 2 łyżki cukru i cynamon. Przemieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym białkiem. Czekoladę rozłóż na cieście, zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegu ciasta.
Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku.
Z ciasta uformuj literę U i zapleć ciasto. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na ok. 30 minut.
Pozostał cukier,mąkę i masło. Wymieszaj i zrób kruszonkę.
Ciasto posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez ok. 50-55 minut.