Przyznam się,że jestem strasznym łasuchem. Przede wszystkim czekolada...czekolada i owoce, moje ulubione połączenie.
A jeśli zrobić ciacho, które można zjeść bez wyrzutów sumienia...w dodatku czekoladowe... Pysznie!
Krem do ciasta można wykorzystać np do kanapek, deserów i ciastek.
Składniki:
Spód:
- 250 g komosy ryżowej
- 450 ml wody
- 175 g daktyli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki syropu z agawy
- szczypta soli
- 2 łyżki nasion chia
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Komosę namocz w wodzie przez ok. 20 minut, następnie odsącz na sitku i odstaw na godzinę,i przełóż do miseczki. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj blenderem.
Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez ok. 40 minut w 180 C. Gotowe ciasto odstaw aby przestygło.
Masa:
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 awokado
- garść borówek
Wszystkie składniki (oprócz borówek) przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładką masę.
Tak przygotowaną masę wyłóż na ciasto, na wierzch wyłóż borówki.
Odstaw do lodówki na ok. godzinę.