Składniki:
- 5 średnich buraków
- 4-5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 pomidory
- 1/2 selera
- por, biała część
- 1/3 główki średniej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- ok. 6-8 szklanek bulionu z kurczaka
- garść fasolki szparagowej
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- cukier
- sok z cytryny
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
Warzywa umyj i obierz. Buraczki zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę. Pora pokrój w plasterki.
Kapustę drobno posiekaj,a fasolkę pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory obierz ze skórki i pokrój. Czosnek posiekaj.
W rondelku podsmaż na maśle warzywa, oprócz ziemniaków,fasolki,kapusty i czosnku.
Następnie dodaj szklankę bulionu,ugotuj warzywa.
Do drugiego garnka dodaj bulion, ziemniaki,fasolkę i kapustę. Gdy warzywa będą już miękkie dodaj wcześniej ugotowane warzywa i czosnek.
Zagotuj. Dodaj sok z cytryny,sól,pieprz i cukier do smaku.
Podawaj ze śmietanką.