Jeżeli lubicie dania o mocnych aromatach i ostrych smakach to danie wydaje się być w sam raz. Dodatek czosnku i pieprzu cayenne nadaje mu zdecydowanego charakteru, a cukinia i łosoś lubią towarzystwo ostrych akcentów. Jeżeli jednak stwierdzicie, że przesadziliście z ostrością-nic straconego, wystarczy dodać trochę jogurtu i zabielić makaron, taki będzie dużo łagodniejszy :)
Składniki:
cukinia
150 g łososia
2 ząbki czosnku
2 garście razowego makaronu
sól
pieprz cayenne(czubek noża)
łyżka oliwy
opcjonalnie: jogurt
Wykonanie:
czosnek posiekać
cukinię umyć i pokroić w kostkę
na rozgrzaną na patelni oliwę wsypać czosnek i cukinię, po chwili dodać trochę wody, aby całość się nie przypaliła, a ładnie udusiła
łososia pozbawić skóry, pokroić kostkę, posolić dodać odrobinę pieprzu cayenne
makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu
jeżeli cukinia zmięknie całość posolić, dodawać stopniowo pieprz cayenne, ciągle kontrolując ostrość, dodać łososia i ugotowany makaron, trzymać na ogniu cały czas mieszając, ąż łosoś nie zmieni koloru, tzn.; póki się nie usmaży
podawać można z odrobiną jogurtu lub śmietanki