Pasztet pełen zdrowia, z pełnowartościowych składników. Idealny z ogórkiem kiszonym i razowym chlebem. Jest nie tylko smaczny, ale i pięknie wygląda. Przyznajcie sami :)
W przepisie podaję 4 marchewki - użyłam wytłoczyn po soku, świetnie się sprawdziły ;)
Przepis wydrukowałam z netu - nie mam pojęcia, skąd. Jeśli znajdziecie kiedyś źródło - podeślijcie :)
Składniki:- 4 marchewki
- 4 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 puszki soczewicy
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 2 jajka
- bułka tarta do posypania
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 160 st. z termoobiegiem.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na zimny olej wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, posyp solą i podsmaż na małym ogniu. Dodaj roztartą w moździerzu kolendrę i kumin oraz paprykę.
Smaż przez 2 minuty. Dodaj marchew, koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem 5-10 minut.
Soczewicę zmiksuj blenderem z płatkami owsianymi i jajkami. Masę wymieszaj z duszonymi warzywami, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do nasmarowanej olejem keksówki. Piecz 40-45 minut.
Od razu wyjmij z piekarnika i wystudź :)